召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
再開
Lm
如果有巴打幫手寫HDD介紹文就好
改名叫NAS集中討論post嘛
Ok
下個Post
https://www.techradar.com/best/best-nas-hard-drives
Best NAS hard drive of 2022: Network attached storage for home office and small business

俾大家參考吓
我用緊嘅WD Red 排第二
WD Elements desktop
其實係咪單碟

有冇得買RAID 1
https://www.youtube.com/watch?v=Xekv2Y2mmfQ
單碟enclosure黎
討論NAS嗰時提WD Elements多數講緊拆碟,拆完之後掉/賣個殼

唔建議買任何雙碟RAID enclosure,除非你完全知道自己真係需要
可以睇睇 Backblaze d harddisk report
QNAP新用戶LM
平時多數用黎backup相機相 打算買DS420+
HDD 係咪揀返ironwolf好D? 睇價錢8同10TB差好遠, 係咪其實只係多2TB既分別
另外想問DS420係咪都差唔多出新機 見好似大約兩年出一次新款
比d生存空間Qnap
lm
LM
十年以上用家
想討論自組
入門級218play 用緊1000mb 上網
大家用咩app 睇片
plex 整合好似好好,但係連線速度好慢
用緊SYNOLOGY RAID 5,
4隻3T既HDD, 轉左3隻8T既HDD,
點樣可以令儲存空間多返?
因為網頁話RAID 5, 3隻8T可以用到16T,
但我換左HDD後儲存空間都無增加到
似係你條片要轉碼 粒U慢
買咗920+,想加條16gb ram入去
我加左 但發覺根本用唔曬
根本冇咁多docker要行 行得多既話又會比cpu bottleneck
會自我感覺良好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞