召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
咁你想點
冇想點 想知叫唔叫用電多。手痕買左個表玩下
如果多可能等出左新換番4bay j5105 算
用緊 cheap 雞 220j
題外話
有冇巴打知道佢個Photo app同埋drive app都有備份相片 兩者有咩分別
當你有幾萬張相同片打爆iPhone,以為iCloud係唯一出路時,只會好似毒癮咁越加越大…

但最痛苦係,當你有一日想將呢埋相同片keep番原有解像度下載時,你會發現網頁版做唔到,iCloud For Widnows行下停下…

最後需要用Macbook嘅Photos大於iCloud本身已有的相片容量才能成功下載得到…

而且近年大家都應該聽唔少iCloud整唔見相嘅新聞,所以自己組NAS keep多份係需要嘅。

另外Synology Photo係可以背景備份的 👇🏻

https://fb.watch/dKMUQVaJ7c/
我理解,Synology Photo係一個睇相Apps,背後folder就算好多重,佢都會自動分類排日期咁顯示,而且可創建相簿紀錄特定活動,如某某生日會、日本北海道旅行相輯…

而Synology Drive就係「資料夾式文件管理」,你想分類就要自己排日期、分子資料夾,睇相時要彈出彈入,在不同資料夾中穿梭…
睇吓有冇師兄分享其他玩法

而家用梗佢行homeassistant
GitHub 搵 d project 好似 mount cloud drive/
changedetection.io / aria

而家隻nas都係為backup野了
變左 隻server 咁長run d野
homelab既路愈走愈長
電腦一用nordVPN就會斷開網路磁碟機,黠算?
開local network discovery試試
我重覆backup 左d 相落去synology
即係同一張相有兩個file
有冇方法可以令佢自己搵返哂重覆既檔然後再del 左佢
https://www.synology.com/zh-hk/dsm/packages/StorageAnalyzer?os_ver=7.1

https://www.synology.com/zh-hk/dsm/7.1/software_spec/storage_analyzer

雖然佢唔係專門分析影像
但如果講緊完全重複嘅檔案 我估應該都幫到你?
好似得左,唔該哂
買左成年一直擺埋一邊(少用pc)
係最近先知有得用mac 直接開finder 搵到
即刻想backup 哂所有野落去cut 埋個iCloud 佢
試下先 thanks Ching

記住得一份唔算係backup
如果有一日隻nas爆炸你都仲有另一份後備
咁先算係backup
窮學生想同啲FD共用一隻420J嚟放下動畫同學術資料,但又見得1Gb Ram 驚太少
就咁file sharing 1GB 都夠
一玩docker 再加下app 就係咁先
想問下有無plex 教學, 睇左好多資料都唔知點整media server
另外想問問用plex 同用原本個ds video有無咩分別?
ds video成日load唔到字幕檔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞