召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
呢d我覺得平常人都有機會用
Game server (Pterodactyl)
自製Netflix (Plex, sonarr/radarr)
全家adblock (adguardhome/pihole)
自製記帳app (firefly iii/actualbudget)
cross platform airdrop (snapdrop)
街外連接 (tailscale/zerotier)
如果你寫code的話仲有gitlab, code-server等等
同埋仲有smart home (homeAssistant)
不過我屋企用唔著
巴打想再問多少少
admin 會睇到所有人backup 呢個有冇解決方法
呢樣都幾影響最後買唔買
Docker裝nextcloud可以有per user encryption
印象中synology內置野冇per user encryption
不過要有心理準備超耐
講緊幾日甚至成星期先完成一隻碟
thanks
可以考慮下client side encryption
https://cryptomator.org/
利申冇用過
DS920+
2x14TB
2x10TB
2x4TB

點set up好
Xpenology
QNAP 個相容性 果到冇 WD 隻Ultrastar DC550
係咪用唔到?
定係買返NAS HDD好D
有冇用Dsm7.1 ?
我唔識搞Sataport map
想問下有冇教下我?
我Onboard 有8 個加2 張4 port
共16 個Sata ports
我用第二種方法
https://www.mi-d.cn/1662
但係我唔知點解插sata 卡開唔到機
功能幾乎完勝,不過耗電量…

結果襯特價買隻正版,唔使煩散熱。
Sor 其實應該調轉會好啲

Replace one 4TB with the first 8TB
rebuild
Insert the second 8TB
Add to volume and build

咁樣應該會快少少
Synology個spec 自組可以平起碼4成
夠曬cover電費
唔係錢既問題…係真係好撚熱既問題。

唔好話平四成,分分鐘係平完四成之後 d 速度仲高一截。
我諗緊其實幾熱先叫太熱
我見上網話HDD 50度都OK?
有幾可真係熱死隻 HDD…
不過佢唔死到我死呢,
間房成三十五度,家陣焗桑拿?
冷氣費
但係我replace 4tb to 8tb 係冇任何制禁
就咁攞佢出黎換就ok?
你拎4tb 出嚟之後 DSM會話volume degraded 但係你SHR有redundancy所以所有嘢仲run緊冇data loss
之後插8tb入去 喺storage到repair
理論上係hot-pluggable 可以就咁做 不過驚嘅話可以power off先remove drive
唔該晒
我晏d 試下搞
冇做比較 唔知分別
但我用緊2隻氦氣碟一樣覺得嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞