召集用開Synology NAS嘅巴打

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
10gbps pcie卡無貨on board2.5頂著先
照咁計咪行500mb/s都行唔到喎
你係要hdd定ssd
raid 5 最少要三隻
咁大膽?一隻死,16T就冇喇喎。
如果佢主要係random IO嘅話raid 0都仲係好慢
所以真係好depends on佢嘅用途
其實雙NAND SSD都係行RAID 0
PMR 大Cache真係唔太擔心
我部NAS唔會行VM
下一部NAS會買有SSS嘅2bay
不過依家部DS220+ 仍然好健康
係美森買NAS 可唔可以買返HK 保養?
你話呢

仲以為依度可以買返
唔得啦
屋企是但搵兩粒電腦螺絲啦
想請教部qnap壞左開唔到機,買左新synology但想將舊機file抄過去可以點做?試過用部新nas 或者電腦load舊既hd 唔知係咪格式唔同load唔到⋯⋯
應該大機會係EXT4
windows唔support,可以試下download啲EXT4 reader

Synology 就應該無得就咁read架啦 熟linux就試下ssh 入synology就咁mount/裝個linux vm試下
未玩過qnap,要睇你本身個setting係點,有冇raid,邊種raid 等等,最好有台desktop用bootable Linux 去搞,如果本身熟linux 仲好d,因為唔止filesystem同raid,中間仲有層lvm (唔知qnap係咪),就算本身識linux 都未必mount得返
唔用原廠螺絲信仰不足會開唔到機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞