犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
想問下
屋企有兩隻狗 有一個惡啲 會恰另一隻
街外人經過花園既時候 惡啲果隻狗會去吠街外人
但吠完幾聲街外人會走去吠另一隻狗
明明另外果隻狗只係靜靜咁坐係側邊
我諗極唔明惡啲隻狗點解要咁做
但係呢個course係訓練狗?
想學做訓練員既話呢個都岩?
thx bro
第一次佢可以對個玩具有興趣而無理到我地係廳
第二次就直頭無視左個玩具想跟住我地
琴日領養咗隻大約一歲嘅狗仔
但佢好驚人⋯⋯唔畀摸
琴晚到今朝都淨係會「糊」人,好乖
今日晏晝想同佢玩 佢居然吠人
係咪有咩做錯咗?
其實呢個講法都冇錯,有時候比狗教仲好過人教。

不過我地要注意返因為BB有時Energy會太過高,作為主人嘅我哋,就要先比BB冷靜返先。

同埋松鼠狗體型偏細,bb狗越大可能會挑戰佢嘅地位,我哋要確保松鼠狗唔會一直處於一個緊張嘅狀態。

我哋要明確話到比BB狗聽,當松鼠狗食緊野嗰陣時候,佢唔可以騷擾松鼠狗。我哋要企係松鼠狗同BB狗中間,唔比BB狗騷擾到佢,確保松鼠狗有適當嘅空間。
佢好定其實係因為佢好緊張,唔敢陏。
聞新狗嘅時候我哋唔好長時間咁聞落去,
當見到對方唔好比佢地衝去聞對方。

開頭接觸多數係面前面,我地要留意自己同對方嘅狗狗,最好聞幾秒後分開,如果對方狗狗或自己隻狗狗冇興趣,咁我哋就唔需要再繼續。

如果有興趣,我地可以再聞。
可以係面對面或者係聞屁股。

如果係聞面,我哋就再分開幾秒先再比佢哋聞多次。
最後佢哋會互相聞對方屁股。

重點係我哋每一次聞既時間都唔可以多過5秒。
太耐狗狗會唔耐煩或者唔鍾意。
佢哋互相打咗招呼就可以。
同佢個主人講,叫佢買番對拖鞋比你同賠錢

如果想自己解決,就收埋啲拖鞋同埋用圍欄欄住自己d花盆。點解佢會入到你屋企㗎?
今個假期同佢訓練完,有冇好啲啊?
平時有冇放條狗繩喺地下? 我哋試吓放狗前半個鐘就上繩。放完返黎屋企半個鐘後先解繩。呢半個鐘我哋要多啲同佢玩,比零食佢,多d摸佢,增強佢嘅自信心。

我哋第一步要令佢接受咗條繩先,令佢聯想到帶繩就會有好事發生。

佢落街先肯去廁所...咁真係冇辦法。
希望佢快啲接受到條繩,我哋盡快下一步嘅訓練。
以我所知,大部份國家都冇禁養GS。
香港法例唔比養既格鬥狗隻有4種分別係比特鬥牛㹴、阿根庭杜告狗、日本土佐犬、巴西非拉狗。
混左都唔可以。
你有時間教 放心養!
我都好鐘意GS! 到時比我見下
我諗呢個情況暫時都唔適合放繩住,佢仲係好細個?
一般嘅服從訓練佢學識咗未?
我哋都要學識睇狗狗嘅情緒同反應。

學識左一啲基本嘅服從訓練,譬喻 sit/down/stay/leave it/come etc.
之後咩狗都可以係安全嘅地方放繩。
我地可以先了解左呢個行為先,
就咁聽因為當有人行過花園,
會令惡啲嗰隻狗有緊張嘅情緒,而佢冇辦法抒發佢嘅情緒,佢就會將佢呢個情緒轉移到另一個地方-另外果隻隻狗度。

所以我哋可以糾正咗有人行過花園就要吠呢個行為先。
呢個課程係教你點教自己隻狗。
我建議學咗呢個先,咁樣可以先有一啲教狗嘅基本知識同方法。
同埋最重要係佢平,可以讀下睇下對呢方面有冇興趣先。
首先恭喜你同狗狗成為咗一家人。
因為我哋唔知佢之前經歷過啲乜嘢,佢會保護自己對人有戒心係好正常。我地要有耐性同識留意佢嘅情緒。
當佢糊人代表佢覺得有威脅,需要自己嘅空間。

我哋嘅目標係盡快同佢建立到信任嘅關係。
喺屋企先比一個空間佢自己休息,咁樣可以令佢更有安全感。
一開始當你想接觸佢嗰陣時係最好係你先係佢附近坐低,等佢主動行去你身邊,唔使俾太大反應,慢慢等佢明白你係冇傷害性。之後你可以拎住零食坐低。

當佢行埋你身邊嘅時候你可以餵佢食零食,再摸吓佢,再餵。等佢明白佢行去你身邊,會有好處,比你摸又會有零食。慢慢建立信任,就可以做其他服從嘅訓練。
唔好意思咁多位,好多時候冇辦法即時回覆喺連登嘅留言。我會盡快回覆。

如果有緊急既問題你地可以tg我:dogtraining852
收到🫡
我哋都有劃個area畀佢,等佢適應下先
但係佢24小時無去大小便了⋯⋯使唔使幫佢做啲乜?
唔該曬巴打!
佢之前有冇人養過? 有機會係唔慣係屋企大小便。
有放尿布比佢嗎?打齊針可以落行下嗎?
佢係屋企係處於一個咩嘅狀態?
多唔多行黎行去,周圍探索一下?
你地行過佢會唔會好驚或者好警惕?
之前有暫托養 都有喺屋企去廁所
暫托有畀佢用開啲尿墊我哋,我哋都幫佢鋪咗個廁所
但係領養叫我哋頭幾日畀佢自己安靜獨處下先
所以佢呢兩日都係自己縮埋一舊 更加唔好話行嚟行去
同埋依家都未摸得佢 所以都帶唔到佢落街住
係咪都係應該放置佢一排等佢自己習慣咗個環境先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞