犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
冇錯!我地train佢其實係train佢用個腦去思考。越細個肯用腦第時大個教佢其他野會方便好多。

幼犬你做好環境管理都好重要。
訓練時上返繩輔助,用零食去引導,等佢思考,做岩就奬。
加油 對連登仔黎講其實唔難。
放曬出黎都可以,但係要有規矩。
幼犬我建議係做好環境管理先。
你一開始可以圍住一個地方比松鼠玩,哥基又可以望到佢。
唔需要接觸,energy唔同隻哥基只會反感。
一步一步黎就可以。
唔該晒巴打
border collie見到車頭燈就想衝 , 點先可以令佢唔再care d燈光 ?

有帶佢去有車既地方熟習下 但好似無咩好轉
即係佢經過馬路就想衝?
係佢衝之前當佢望到,望實車頭燈你就要轉移佢既注重力落返自己度。
第一次養狗
有隻4月大狗仔,接左返黎2個月

性格好謹慎咁
初時到家夾晒尾,而家熟左通屋跑
前排第一次出家門出走廊行行,趴左係地就唔行,出零食引先行幾步
怕生呢啲係咪正常?以為會周圍聞下咁

如果狗仔認左主人會有咩表現呢?
佢算係比較細膽既狗狗,
增強佢對你既信任,做多d訓練。
多d出門口條走廊行下,一開始時間唔洗耐,次數可以多。

狗狗會尊重服從你,當然你都要尊重返佢。
5個月薩摩
最近有個問題
返早9晚6 中午會返去1.5小時。
人不在會在房間養,佢有能力跳上床
朝早返工前同佢玩一陣,走時比d野佢玩分心 ,佢玩完就訓 直到12:30我回來
中午返黎就跟野食+柯屎尿 同會盡量同佢玩
問題就來了 - 晏就2點返工佢玩多一陣都會訓,但5點左右佢醒左之後就玩 ,拆下屋咬爛野 (但多數咬公仔),但唔會上床
最近仲夠高跳上去化妝台就摷跌晒d化妝野,咁就有d難搞。
想問下大師可以點教
幼犬我建議先做好環境管理。
最簡單嘅做法就係中午返去用圍籬籬住化妝台,等佢接觸唔到。久而久之佢就會對果度冇興趣。
你地係度佢冇野做果時佢會唔會爬上去?
無野做唔會爬上去。
房間唔大無用圍欄。張枱都有 1.2米咁高。圍欄應該都擒得過
lm
有隻九個月大八哥
最近唔知點解佢一聽到大門後鄰居行過 開門聲
佢就會望住大門同吠

有冇人解答到
收埋d化妝品可唔可行?
因為你唔在場,返到屋企先話佢。
佢其實唔知自己衰乜。
今日就係咁
佢緊張,冇乜安全感。
先增強佢對你既信任,再做減敏訓練。
謝謝巴打 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
屋企隻狗入屋2星期
平時唔係好理我,但我去廁所個d又會係門口等我出黎
其實姐係點?佢係鍾意我定唔鍾意我?
同埋一出街就唔聽我講野,有野食先做指令
有機會係見到你先有安全感,
你出廁所唔好望佢唔好摸佢
耐d應該唔會跟。

有野食肯理你已經好好。
你可以慢慢train佢。
過去有養過兩隻中型size狗
泥緊想養大型狗leonberger
想做多啲research先去馬

我有時間日日同隻狗train想問咩方法去train以下既野係最有效?我有睇好多train狗片但想知邊樣先最有效

1 叫名會返泥我身邊
例如去狗公園 行山 之類 會放佢地跑 但如果見到有地方唔想佢行過去 危險 或者我想離開 想一叫佢地個名會識跑返去我身邊
上網睇片話一開始叫佢地名如果佢地望住你就俾獎勵 之後進階叫名加行埋自己到就獎勵

2 唔俾撲上人身上
例如見到識既人開心就會撲個人 好多狗都有哩個習慣 細/中型狗就唔會太大問題 但大型狗就有啲難搞
上網片話如果就狗跳上你到 你就直行直過 類似直行令佢跌倒咁

3 唔俾亂食地下野
我養過既其中一隻狗 帶佢出街會亂食地下野 怕有毒/污糟 或者係屋企跌左食物係地下 會跑過泥食 唔想哩個情況發生
哩個暫時剩係睇過一條片話你故意跌啲食物落地跟住隻狗衝過去時叫佢名 如果佢停就俾啲更吸引既零食佢
我就咁睇覺得唔係好work 如果隻狗一次都唔停咁點

4 由puppy開始教唔準咬人
哩個養狗最基本
睇過片話同隻狗玩時如果佢用口就算無用力 你都要立即停止同佢玩 講no之類 等佢習慣咬係唔做得
其實次次咁樣講no會唔會變相佢以為no即係叫佢咬?

5 出街時會貼住我身邊行
上網睇係一開始拖住佢行緊時 如果佢想跑/唔係你身邊就立即停地唔郁 直到佢停等先再行

暫時剩係諗到咁多住
希望你有時間覆
Sorry
另外一個問題
對於leonberger哩種狗 一日出街一次 一次係大慨1至2個鐘夠唔夠? 會同狗去狗公園 可以有草地俾佢跑 會同佢玩掟波(如果佢鐘意的話 因為之前養兩隻狗都唔鐘意
上網睇話兩日一次都得 係真唔係?
因為我諗緊咁大型既狗係咪要最少出街2次一日?我希望出1次一日既

同埋如果佢唔鐘意玩掟波仲有咩野玩可以令佢地跑 簡簡單單唔需要太多道具既
因為我‘室頭哥’有問題唔跑得耐 要搵啲野係佢跑我唔洗跑既
Sorry
仲仲仲有一個好重要既
就係教去廁所

我第一隻狗 我媽咪買枝個啲狗尿味野 倒落啲尿片到 等隻狗習慣去尿片到柯
第二隻狗係領養 本身已經俾人train左

上網睇過好多唔同方法
有啲係puppy帶返屋企第一日困佢係一個地方 一半地方放食物/水同床 一半放尿片 個片話狗唔會係自己食物同休息地方柯
困完一日隻狗就會學識

有啲係話mark低隻狗每日去廁所時間 咁你就知大慨個啲時間要帶佢出花園
我覺得哩個方法聽落唔係好work 柯屎柯尿有時間表架咩

有啲直頭掛個叮叮係門 教隻狗想去廁所有拉個叮叮 咁個主人就去開門俾佢出去廁所
佢無講到好詳細點train 大慨係每次個主人開門俾隻狗去廁所就拉一下個叮叮 跟住拉左幾日之後突登唔開門俾隻狗 隻狗就去拉個叮叮

希望你唔好嫌我煩
養左隻Labrador (English/Yellow/Female)
攞番黎8weeks大,依家養左2個星期
識自己去廁所,識sit, hand, stay,學嘢好快 好醒目
但係超級active,成日咬嘢,同埋好多nipping,啲牙仔好利,咬到我成手都損
屋企有隻行動不便嘅老toy poodle,成日驚佢會俾隻lab整親

想問下lab大個左係咪會定d?幾大左右會?
點解我見其他人嘅lab puppy都好似好斯文,呢隻咁白厭
同埋我係咪唔應該同佢玩rug?會唔會越玩越癲

欄入面吠係想要你attention,如果你即刻no佢其實都係俾左attention佢
你想要佢明白吠係攞唔到任何attention,所以係要ignore佢,但係係要make sure 佢唔係肚餓,口渴,想去廁所,同埋有exercise過放過電
同埋係佢唔吠嘅時候你要得閒佢探下佢,俾佢知係你決定幾時去探佢,唔係由佢決定。

我隻puppy Labrador一開始入欄都係咁吠,但係照上面嘅方法ignore佢兩日之後已經好乖唔吠了。

btw如果一日no佢幾十次都係會有反效果,會免疫

利申:非專業訓練師
poodle 狗女 就嚟8歲
其實佢喺狗公園入面會跟住我行
不過我始終衝破唔到心理關口放繩
驚佢突然間跑走就追唔返
但狗公園多狗+細
好難同佢玩波
樓下有塊大草地
但又唔敢放繩冇得玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞