犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
唔好意思,想問下邊度有得學呢啲訓練
想問下隻狗一出街就狗衝點教
縮短條繩都鳩衝
有試過佢一鳩衝就停 但一行返又鳩衝
响响開始養隻3個月大既Poodle,見佢習慣訓响籠入面既狗廁板,仲帶埋隻公仔入去咬,唔喺毛氈或者出面。點樣可以引導佢去返狗廁板外面生活?
佢今日第一次响狗寵痾屎尿就痾响廁板外面。
當你縮短左條繩,其實你都要比小小力拉一拉佢,唔好鬥力。同埋你可以帶零食係身。叫佢名,當佢一回頭就奬。
張床同板距離太近。佢入籠訓同玩證明佢對個籠已經有安全感。我建議拎返開塊板,教返佢定點屙屎尿。
唐狗1歲幾, 以下可以點做

細個有被樓下既狗整親過之後, 就有幾隻特別有仇口, 明明真係襲擊佢果隻佢見到就淆底唔敢行, 有仇口果幾隻就明明細個一齊都完全冇事
而家見親果幾隻就起哂槓又吠又惡

同埋狗狗飲水時有護食行為, 佢飲水時有時如果有其他狗走過黎想一齊飲
佢就會緊張, 有時仲會惡其他狗, 但係有D狗就點搶佢水都得

但狗狗係屋企就完全冇任何問題
我建議暫時唔好比佢見到襲擊佢果隻狗,掉頭走先。 細個玩開果幾隻應該都識佢地個主人?可以係一個佢覺得安全既距離比佢冷靜觀察下先。因為日日都見到,可以先觀察後經過再接觸。

護水問題,我地出到街都要做好環境管理。當狗狗飲緊水,其實狗狗唔應該走埋黎又要搶水飲。我地先行埋一邊比自己隻飲曬先。再餵其他狗。

狗狗仲細,要令佢有安全感,兩個問題有小小連帶性。盡力教返好,避免問題加深,見到陌生狗都咁就麻煩。
多謝你先,
其實同襲擊佢果隻狗半年黎都係見返過2-3次, 但每次佢都街頭見到街尾都唔敢去. 至於另外唔知點解molala有仇口既狗就一個禮拜都會見1,2次, 有試過離遠大家望一望, 佢就會頂唔順會惡果D狗, 就咁行過都係一樣, 真係好鬼方丈

護水問題, 其實我地都盡量有其他狗係隔離都唔會餵水, 但有時會有其他主人放水兜係地下, 咁我隻狗又係水怪黎, 佢可以每次飲500ml水, 去狗公園就有幾多飲幾多, 周圍乞水飲

同護水一樣, 佢有時會唔妥其他狗惡佢, 有D狗惡佢就唔鍾意惡返人, 有D狗又點惡點吠佢點飲佢D水都冇事,反而對方越對佢惡就越high
我隻3個月大既Poodle啱啱接返嚟幾日半夜3點會低聲响寵入面嗚嗚叫,好似要我出嚟陪佢訓。我應該唔理佢等訓到第二朝定點?

早上我刷牙入廚房整早餐時,只要唔响佢視線範圍都會嗚嗚叫,我應該理佢同佢玩吓先?我出門返工佢會嗚嗚叫一分鐘就收聲。

我老婆响我出門後出嚟廳,佢反而無點叫。其實隻Poodle係想點?
咁如果惡惡下會唔會變打交? 我最怕係問題慢慢加深對陌生狗都會咁,咁到真係有攻擊性就難攪。盡量做好環境管理,減小佢惡既機會先。教返佢放鬆面對其他狗。
頭1-2個星期佢咁叫係正常,可以用塊大布冚住佢,比多d安全感佢。好快就唔會嗚嗚叫。 可以坐佢格離摸摸佢比安全感佢。

當唔係bed time 時,盡量都唔好係佢嗚嗚叫時去理佢,怕佢養成習慣嗚你就會理佢。 佢都係想出黎唔想係個籠入面。

宜家3個月都可以準備一d基本訓練。好似定點屙屎尿,入籠訓練,基本服從訓練等等。
會呀, 請問可以點教佢放鬆面對其他狗?

因為佢好熱情好主動又係電王,好多時都衝去同其他狗玩, 狗界party animal 癲佬
但如果有狗再強勢D 或者唔鍾意佢就會有機會發生以上既情況
如果人地係同佢一齊癲左咁玩, 對方就對佢做乜都得.
我建議一步一步咁做訓練,一開始你可以試下離遠見到其他狗都唔一定行埋去住,要佢個注意力放係你度。先學習點冷靜經過佢地先,唔一定要同隻隻狗有接觸。避免接觸到強勢或者佢唔鐘意既狗。
近一星期領養咗一隻六個月大唐狗女,第一日超級驚青之後超級嗲,但問題到而家都好唔願出街,出親都全程dup尾,返親屋企嗰條路佢都勁快,我應該就佢性格唔應該逼佢出街定應該點解決?我成日覺得作為一隻唐狗應該要放電 屈喺屋企佢會好慘
先係屋企陪養佢對你既信任度。因為狗狗未習慣出面既環境,同佢做多d社會化訓練,只要用岩方法狗狗好快就會習慣同鐘意出街玩。
想問下狗狗同朋友既狗狗唔係好夾可以做啲咩

我個隻柴6歲幾 朋友隻大狗唔夠一歲
以前一開始見冇乜野
唔知係咪後來後生狗太熱情想玩體積又大
我隻狗就突然唔鍾意佢佢埋黎就胡人

但有次又肯追大家黎玩玩得好開心(9成時間都胡

上網好多教自己隻狗指令個啲但極少講點做狗狗相處
好多時我地有個錯覺諗住2隻狗一齊就要玩,跑呀追下咁。其實佢地都要睇心情,你隻柴柴心情好可能會想同佢玩一陣,幼犬會比較熱情同激動。

當你隻柴唔想玩果日,就叫朋友冷靜返佢隻狗。佢地可以係同一空間相處到就可以。最好一開始係冷靜咁接觸,咁隻柴會冇咁反感。
巴打,又係我了 我舍隻狗仔而家3個幾月,係咪出街見到人有陣時會想跳去人地到都係正常,佢到細佬會想騎鳩人 我同佢出街去狗cafe佢永遠唔識乖乖坐係到,係咪in home training做得唔夠多呢
最好唔好見到人就興奮喇,出到街最好個注意力都係你度。你可以叫佢個名,佢回頭望你你就奬。訓練重點係要佢識得用腦同冷靜,狗cafe又好,出街又好。屋企要做training,出到街都要。宜加3個幾月可以放多小小時間train佢,咁佢大個左自然會更加定。
都係 將左D人既社交放落去 想佢地相處得好似我地人類咁

不過題外話就係睇過D片 ERIC KO個D係兩隻一齊WALK 但可能係同屋一定要搞番掂 我地個兩隻唔係日日見我又費事TRAIN人隻狗同埋費事真係打交整到人隻狗就冇試
其實要番工屋企冇人係咪唔應該養狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞