犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
可以試下上返條繩先做訓練

當門口有聲 狗狗吠嘅時候
拉開狗狗 帶狗狗去一個位置
坐低/ 冷靜落嚟 就獎勵佢食嘢

呢個訓練令狗狗明白 你知道門口有聲
你會handle 狗狗只要提完你 冷靜落黎就會有野食/ 獎勵
著藍色衫嗰班狗有冇得救?
咁有人係屋企既時候
佢屙得啱 你地有無獎勵佢呀 ?
可以大大力咁獎勵
加深佢屙岩既動力
唔洗屌佢既 無視佢直至冷靜落黎就可以

重點係要有耐性
沒有
有呀佢會過黎領獎
例牌一問eric ko勁唔勁?
咁唯有捉佢屙屎尿時間,出街前叫佢屙左先
勁呀
如果屋企五隻狗 一隻一隻訓練有冇用 定要一次過搞五隻
5隻同一時間會比較難,可以教左最激動果位朋友先
我有五隻啦
其中兩隻五個月大
好鬼癲
成日玩到損晒 我洗唔洗教呢
同埋五個月大個兩隻成日搶糧 其他三隻怕咗佢哋
隻狗係自己熟識嘅地方會好alert, 由其是係屋企嗰層個走廊,搭lift開門有人佢會撲過去吠,平時我帶佢落街要抱起佢,因為驚開門有人佢吠會嚇親人,但呢個情況只會係佢熟悉嘅地方出現,佢係咪當咗係自己地盤?
咁咪5隻一齊吠?場面都好壯觀
最主要教返2隻5個月先,怕佢2個影響到其他狗狗嘅情緒。其他狗狗休息唔到。
幼犬比較激動,怕佢地攪到其他狗狗精神緊張。
搶糧都唔好,怕佢地搶搶下大個變左護食就唔好。
出門口最好唔好抱起佢,慢慢同佢係走廊做返d訓練,屋企都做返多d服從訓練。
上左繩照計就撲唔起,等lift時可以企開小小,開門有人都唔會嚇親。
佢哋兩個教到其中一隻大狗開始走偏
我睇咗你之前回覆
依家返去唔理佢哋
吠都唔理 等佢哋安靜 平靜咗先
尋晚好似五分鐘搞掂
想問下師兄點入行 自己中意動物 都有諗過想試下做
勁呀 巴打! 記得日日都要咁 佢地先會習慣個生活模式。
同埋日日都要抽小小時間做d基本訓練。
我隻狗ok多問題不過都八歲 如果有重覆case同我講我追翻post
死罪一 : 係屋企樓下見到狗就吠 行埋d好易打架 咬鳩人 咁多年只有2隻狗可以同佢一齊散步
死罪二 : 係屋企唔識屙屎屙尿 以前細細個1-2歲都會屙 佢好似發現咗屙屎屙尿=落街玩 就冇再係屋企屙 一日一次出街都變咗一日兩次
死罪三 : 屋企門口有聲佢就會嘈(頭先追post見到有講過 純粹講吓)
死罪四 : 屋企有人有身體接觸就一嘢跑過去 一腳車埋嚟 佢d腳指好撚痛
不過佢好搞笑 佢會當朝早我地仲訓緊既時候 有手機響就吠 醒咗/夜晚就唔會
哥基仔嚟 冇絕育 屋企個個都話好殘忍唔絕 不過好奇怪既係佢好似未發過情咁 唔會chok我地
巴打 本身有冇養狗?
會唔會去機構做下義工。 可以去愛協上堂學識左d基本野先。
而家無 有養過
又冇咁嚴重去到死罪嘅

佢8歲,你地嘅相處模式大家都習慣曬。
就咁睇你地都生活得好開心,你又接受到佢嘅脾性。
你講d問題其實之前都有答過,有冇邊個迫切d你想解決左先?
話就話死罪姐 我地錫到佢燶
最想知點樣可以教佢同狗相處囉
同埋如果長期咁樣屙屎屙尿會唔會對佢唔好
如果佢冇發情過會唔會有事
講真都八歲仔 如果對佢嚟講冇健康上大問題都唔會專登教㗎啦
基本訓練係指?
ching 請問如果狗狗出街緊張到唔肯食零食點做任何training?巳經養咗三個月每日早晚都帶佢出街,以為耐咗佢會慢慢習慣但結果都仲係好緊張佢最怕車聲 聽到車聲會驚到唔敢郁 其次係見到狗會緊張有時會吠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞