犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
Eric ok 好呀。
唔一定,你都可以搵一個同你相同方法既trainer 學。
同教女人有咩分別
一半一半,要睇你想訓練佢做d咩。
想請教下樓主多唔多見啲狗食番自己啲屎?
主因係咪通常都係唔夠飽/消化不良?
幼犬會有呢個問題。
應該唔係唔夠飽,大機會係d屎仲有食物既味道。
佢屙錯位千其唔好話佢,如果唔係佢就會因為唔想比你知已食左佢。
係呀佢依家仲係6個月
啲屎仲有食物味既話,個解決方法係咪盡量少食多餐,希望啲糧會消化得好啲,啲屎少啲食物味?
仲有無咩其他建議
通常大個左就唔食,我建議都係小食多餐先。再留意下,如果keep住係咁。就係其他問題。
想問下有無方法令隻狗同我玩下玩具/接下波,隻狗好似對玩具無興趣,成日剩係想我摸佢,但我想同佢有多啲互動
搞佢唔咬 係咁追住家姐咬
搞到家姐好大壓力我又唔識處理
要兇佢 呢排又好似搞到細果隻都好大壓力
呢啲情況如果上門train下會唔會好啲
我唔識點教
屋企隻柴柴11個月大,但係佢好似唔太識聽指令

由細細個就有sit down hand逐個train過佢 做到俾獎勵,但係依家變左有時一叫佢 指令都未落,佢就會自己sit先,再叫佢就會轉動作down,再叫又轉返sit咁梅花間竹,但係咩指令都未俾

有時仲離譜 佢知有嘢食時,我地一叫名佢就會三set動作一次過做都唔知好嬲定好笑

想問問哩個情況可以點算
其實唔係所有狗都鐘意玩波,
如果佢唔鐘意玩波你可以試下買其他玩具同佢玩。
如果你想同佢多d互動點解唔帶佢出去行下,
同佢去下唔同地方佢都會好開心。
如果連你都覺家姐好大壓力,
咁當佢煩家姐時你一定要出面制止。
制止佢呢個行為可以係隔離,唔洗鬧佢。
同時都要比佢知道其實係可以玩咩。
宜家要比細佬係屋企守返規矩。

比高一定要每日放狗,
咁先可以令佢學識佢係屋企要保持一個穩定嘅情緒。
因為佢打左一針咋 所以未放過佢出去
哈哈,証明佢記得曬你d指令。
我建議係佢冷靜既狀態下比。
好似sit咁。
有冇分返開2個空間可以比松鼠放心咁休息?
柴犬6個半月大,之前識出左街先痾屎,但呢個星期日日都屋企屙,可以點教番佢利申,晚晚都會同佢出街
正常佢地鐘意係街屙嫁wo, 有冇發生過d咩事呀?
上星期食錯野,肚屙左兩日之後就日日屋企屙
corgi 差不多2歲
同男主人玩玩下波會咬手 會激動
可能因為細個玩過play bite
而家佢一咬 男主人就即走等佢知道咬人無得玩
但持續咗好耐 都係會玩波玩到咁上下就咬手
而家男主人想走人 佢會咬腳咬腰乜都咬
請問可以點改善?多謝你
佢宜加d屎正唔正常? 佢係周圍屙定係尿盤屙?
其實佢長時間都係咁,一出街就會屙兩三次屎,第一次就好靚,但之後全部都係爛屎,尿盤附近問過獸醫,佢哋話咁樣係正常
易唔易入行?
當佢大個d佢會知第2第3次係唔需要屙,如果佢宜加第一次正常就由佢喇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞