犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
狗仔係屋企花園夜晚自己去廁所 就唔見左 已經三日
搵左幾日花園網欄見到個10cm 窿
貼晒街招嗰啲 都未搵得番
Ching 有冇咩建議 😢
我個隻都好奇怪
聽到鬧鐘響唔會吠
我拎住電話響都唔會吠
但如果我唔係電話附近
佢就會喪吠叫我聽電話
可以點解決
佢真係好sweet嘅提我聽電話
但佢突然吠真會嚇撚死人
屙尿同發情果度都冇乜大問題,一日2次都幾好呀,當散下步。
佢都8歲,要花多d時間。
你可以試下係一個佢冷靜嘅情況下跟住人地散步。向住同一個方向行。
Sit down come stay
有冇話佢特別鐘意食咩零食?
如果早晚都放嘅話,我地盡量都比佢聞多d,探索多d,盡快比佢習慣個環境先。佢驚嘅地方暫時唔好去住。保持一個佢舒適嘅距離。佢有進步我地到時可以做其他訓練。
慘,咁都走佬。post下係Facebook d group。或者你果區果d group 睇下有冇人見過。有冇搵下平時你地會散步嘅地方。
響左唔洗即刻聽,可以冷靜左佢先聽。
寵物店買嗰啲一包包嘅零食咩口味都有,白烚雞肉都試過,無論平時喺屋企幾咁鍾意食嘅食物總之出道街就完全唔食
我一離開大廈門口就係好多車嘅馬路邊避唔到,要行去公園同少啲車嘅地方都要10分鐘,沿途經常會遇到其他狗狗。其實只要遠離馬路同冇狗佢就可以relax散步,但好想佢克服呢兩個恐懼,因為日日都避免唔到要面對
我屋企隻茶杯貴婦愈黎愈臭檔

任何擺係地下既野 不論係紙巾 紙皮 膠樽

佢睇中左就會行埋去咬 然後當左係自己既

埋去攞佢就會發惡wuu

唔知我做錯左咩會令佢有呢個誤會
佢一見到狗就發癲 我就成日用隻腳同個人頂係佢面前
好似叫佢唔洗擔心 我搞掂 但係都係抽晒筋
當你行完公園返屋企果陣,經過馬路時佢有冇好d? 有冇嘗試過比佢接觸 其他狗狗?

經過馬路同接觸狗狗分2份事咁睇,馬路可以做一d減敏練習,接觸狗狗我地可以學下點同狗狗打招呼先。
去到呢個情況,你地嘅關係10件事有7件事錯先會咁。建議你同佢做返多d服從訓練,建立返一個良好關係。再更改佢一d壞習慣。
呢幾日仲有新野 有時佢屙完尿抹妹妹果陣都發惡
觀塘果位巴打 麻煩再tg我 我爆左mon轉左機 冇左個secert chat
比人打未
巴打 唔好意思 遲左覆你 見到你開左post,

想知而家咩情況呀

你而家最想解決係咪抆屎既問題先?

如果係 可以同狗狗做一啲減敏訓練
先退後一步 等狗狗從新認識紙巾同抹patpat 既動作先
可以利用零食配合 每掂一下就讚
一開始可以揀放完電d時間黎訓練

不過巴打 要小心狗狗會開口咬
因為聽你咁講 狗狗已經去到一個地步
唔鐘意某d野就會用 咬 黎驅趕
呢個情況做訓練要好小心 我建議都係搵trainer啦

想了解多啲既就tg我傾啦 @dogtraining852
啱啱開始出街嗰陣俾其他狗吠佢嚇親佢,從此佢見到狗都好緊張,有嘗試俾佢近距離同其他狗狗打招呼但佢有陣時會狂吠甚至突然作勢想咬所以而家都盡量保持距離
都係只要有車就驚到點扯點氹俾幾好味嘅零食都唔肯行,試過係大廈門口陪佢等半個鐘要遠到完全聽唔到見唔到車先肯行,依家唯有抱佢去公園再抱佢返屋企,但佢大得快就快抱唔郁
Wa 馬路個問題嚴重d,識新朋友果度好快攪掂。但係你地日日出街正常冇理由咁差,你咁抱黎抱去個問題會嚴重左。你地平時去果個公園冇其他狗?
唔該你先

我都試過呀,但係都係無鬼用…
你試下每日當佢係街屙屎尿果時 不停講屙屎同屙尿,再獎佢食野。 返屋企上繩對住塊尿布試下講返個口令。 我諗需要d時間。
抆屎既問題比較迫切
有人話可能pat pat有蟲唔舒服
又有可能係有另一隻狗既味
我諗住睇一睇醫生
如果證實唔係身體問題 咁就可能係心理

但係抆屎問題係呢幾日先有

佢咬緊野埋去攞 佢會發惡然後咬
呢個係一直既問題 長遠都要解決
雖然佢係茶杯 咬到都唔係話好痛
但係心理壓力會好大
就咁睇唔似係因為有其他狗嘅味。
有冇做開杜蟲同餵開咩食?
暫時如果屎尿正常唔洗太擔心,
最好都睇睇醫生穩陣。

護食問題解決得到,呢排餵野食小心d,
我怕兩隻狗打交。
巴打 搵唔搵得返隻狗?
柴柴5個月
會無端端咬人腳或者膝頭哥
要捉起佢先肯停,指住佢講no 佢有時仲會𨌺鼻想咬手指
特別會咬我爸媽多
平時係冇問題但會失驚冇神咬,唔係同佢玩緊可能大家坐喺度都會,有時喺佢側邊行過會從後咬腳踭
以前細個咬得仲犀利,點叫都唔肯停要困住佢先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞