犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
Ok
試下將你隻狗放曬電先(跑步又好游水又好),再帶佢去見下其他狗,應該會無咁西利,拎果下timing獎勵佢

散步多d周圍望下有無佢敏感既野準備接近,呢個時候將隻狗個attention 放係你到,等佢ignore佢唔鍾意既野,慢慢等佢接受果樣野
Btw,如果有隻train好左既狗或者性格好既狗,可以試下比佢lead住你隻狗一齊散步,等狗狗教返狗狗
隻柴女兩個幾月 黎左屋企兩日 頭兩日都係食野
但到琴晚同今朝都唔肯食野 本身係個圍欄入邊唔會叫 但今日放左佢出黎 都唔係點玩 同埋放返佢入去就係叫
唔知做左啲咩激嬲佢 搞到唔食野 可以點搞🙏🏻
有有摸下佢耳仔,有冇發燒? 有冇屙屎屙尿? 正唔正常?幼犬熟悉左環境之後應該會比較百厭。要留意一下,如果仲係冇黎精神,帶佢睇醫生穩陣d。
佢好有精神玩呀 但就係放左出去圍欄出邊先肯玩
但都係唔肯食野 無論係出邊同入邊都好 已經一日半唔肯食野
一引佢入返去圍欄入邊就冇咩精神咁
我諗係佢唔想困住係入邊 絕食抗議
有冇咩方法可以令佢食返野 怕佢餓死
屎尿都有 都正常既
如果出黎玩就好精神暫時都唔洗咁擔心嘅。
佢肚餓就自然肯食,長放糧定係會收返?
零食肯唔肯食?有冇試過用手餵佢?
已經餓左一日半 都係唔肯食
理論上佢應該係好餓
如果佢唔食會收返
冇用零食 第一日同佢玩 做岩野都係用返佢啲糧做獎勵
用手餵佢都係唔食
佢有冇飲水?如果有都唔洗太擔心。
如果真係好擔心可以加d雞柳落糧。
佢有飲水
有試過加啲雞柳水落啲糧到 佢都有食少少 之後又係唔再食
今朝肯唔肯食? 再唔係可以試下買d幼犬食嘅濕糧。
今朝都係唔肯 直接放啲糧係圍欄 佢唔肯食就唔同佢玩
之後佢係入邊直頭唔理我 點撩佢都唔玩唔食

晏晝就轉方便 放佢出黎玩先 咬下毛巾同玩波
之後再放舊既糧 咩都唔落佢又肯食
但都係比佢黎到香港既第一二餐食少左1/3
再引返佢入圍欄就好快訓著左
有人係屋企識去廁所
冇人就中意隨心有冇得救?
巴打,焦慮分離症唔係一日做成。
唔好覺得煩,佢都係表達緊佢既情緒。 加油
至小肯都肯食小小。你都唔洗咁擔心。
佢肚餓就自然會食小小,都可以加下菜咁。
難小小,有人係屋企先可以即時改正到佢個行為。
返到屋企見到佢屙錯左就算,果時鬧佢幫助唔太。
比錢人教都係教你點教佢,等你唔使行咁多冤枉路。
都要你不停同佢做訓練,佢而家去到幾嚴重?
隻狗聽到屋企門口有小小聲就會吠
每晚放工返屋企佢都會吠
想知道有冇方法可以教下佢
佢擺明係識 有人係屋企基本上唔會屙錯
可以試下做d出門口同返屋企既訓練

返屋企既時候 狗狗通常會好熱情 甚至會撲上身
呢個時候 唔好接觸狗狗 眼神接觸都唔好有
直至冷靜落黎先pet佢

出門口都係一樣 臨出門口唔好理佢住
盡量令佢係平靜嘅狀態離開

可以搵日放假 重複做呢個訓練 令狗狗習慣

希望幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞