犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
同上上面果個一樣,見到其他狗一開始唔洗接觸。 比佢用眼去接觸同學習先。去到佢吠就已經太近。

好似張圖咁,搵一個佢舒服既距離,比佢冷靜咁觀察同聽你既指令。

吠緊既時候唔好抱唔好圈。拉開冷靜返佢,佢做到你既指令,好似sit咁就獎。
大佬🙏🏼🙏🏼想問下屋企隻芝娃娃妒忌心重 佢有個由細到大嘅貓兄弟 但到宜家依然會唔鍾意佢 吠佢甚至想攻擊佢
另外 係咪佢每次一想攻擊 應該淨係分開 唔好鬧佢?
樓主 想請教下 屋企隻柴女2歲幾 會惡 wu狗 但對狗公就9成冇乜事 可以點教 同埋點可以令佢係屋企對外面啲聲唔好咁敏感 成日門口外面有啲聲就吠/狼叫 感謝!
目標:令芝娃娃每次見到貓兄弟都有好事發生。

可以既話就係屋企上繩做訓練,
一開始佢地唔洗有接觸,大家見到對方就可以,
狗狗上繩聽指令就獎,慢慢再先將距離拉近,
需要時間同耐性。

搵一個佢覺得安全既距離開始做訓練,
聽指令就開始獎慢慢再拉近個距離,再到經過都冇事。
需要時間,每日做10個-15分鐘。2-3個星期左右就可以經過都唔吠。

出面有聲就同上面一樣,
先做聲音減敏,再做訓練。
2樣野都要人同狗狗幫手。
樓主,想請教一下
本身有隻 六歲poodle 仔(未絕育), 本身都唔係好鐘意同其他狗玩
最近接左隻差唔多3個月大八哥仔
佢地唔係一齊住但係每個星期都一定會係poodle 屋企見一次
八哥大部份時間會係籠到,poodle free roam
Poodle 會想聞八哥,但係佢又唔比八哥聞返佢,八哥一聞佢佢就wu 同吠,冇野隔住就咬
就算八哥咩都唔做係個籠到poodle 都會去wu 同吠
我地已經唔比隻八哥去騷擾poodle
Poodle 靜靜地冇返應就會讚,摸同比野食
兩個一齊係sofa poodle 會望住八哥冇乜野
但係如果八哥望返佢佢會冇端端wu 同吠
唔但求佢兩個做到朋友
只求佢兩個可以共處唔受傷(身體同心理上)就ok
一齊撘車,出去食飯又冇咩事
只係喺屋企先會係咁
想問下可以點解決,唔該曬
樓主你好,我有隻柴女5個半月大,同佢落街成日吠人,有時又好地地可以全程唔吠,有時又突然不斷吠,唔知咩原因,對其他狗又唔會吠,但其他人摸佢又會好嗲好痴人,由佢3個月已經日日都帶佢出街社會化,出街都仲係咁可以點訓練好?
我隻狗每次喺籠度放出嚟 就上梳化屙屎
點教好
感覺上佢當左隻貓係玩具 見到佢走會好興奮咁追住佢
佢係自閉狗黎 唔識同人同狗相處
狗狗岩岩返到屋企兩日,平時困籠,隔兩個鐘放佢出去玩半個鐘咁
想train佢去屋企其中一個角落去,於事用圍欄圍住左個尿板同埋狗狗
但佢唔好廁所 之後唔知係咪以為我罰佢
係咁引佢都唔係好敢去果個角落
可以點解決 同埋令狗狗知道果個地方係去廁所
萬分感謝
樓主你好
之前有留過言 狗狗依家九個月大 男哥基
但做完絕育手術之後性格好似唔同左
之前教過既開始唔聽 仲活躍左曳左唔聽command
一上繩就吠 仲咬傷左屋企人 鬧佢會吠唔停 想用手箍咀佢好反抗
係屋企有人個陣 成日衝黎衝去 行黎行去 好似好唔冷靜
想知係咪有咩事 但絕育後已經過左3星期
係咪要重新訓練?
樓主,我又黎請教你啦。(5個月大臘腸仔),之前出街吠狗嘅問題都仲係有,慢慢訓練緊。

另外呢,佢依家係圍欄入面有時會發出啲嗯嗯聲,如果我地放佢出黎佢就靜曬,呢個應該點樣train佢?有時會比佢朝早5點幾嘈醒。

我番屋企嗰陣都會唔理佢,盡量唔望佢,等佢唔嗯我再餵啲零食比佢(佢係欄入面),之後再放佢出黎。係咪因為平時同佢太多attachment搞到佢係欄入面唔慣?

仲有就係幼犬適唔適合用P繩訓練?佢條頸好幼,條繩有時唔係耳仔後會落到頸位。係屋企練行,但係轉彎/條繩一緊佢就會坐或趴低唔肯行,用零食引佢都唔肯行,要放低條繩佢先會郁。

請問應該點教佢好,驚直接用P繩落街佢一係唔肯郁,一係箍到佢斷氣。
我隻虎女三個幾月而家識得定點屙屎但係唔識屙尿
佢個籠入邊一邊係屙屎屙尿
一邊係床俾佢瞓覺
但係我發現佢唔識得喺屙屎嗰邊屙尿
仲成日係張床個邊邊柯
佢每次屙完之後我都會即刻洗過張床
但係佢都係咁樣
仲有幾日我直頭係俾左好大杯奶佢飲
希望佢快啲有尿意等我可以train佢
點知佢直頭忍尿忍左成個鐘
搞到最後急尿嗰個係我
點算好啊
Sorry 遲左覆你。
暫時你做得都冇錯呀,我建議你每次接八哥都帶埋poodle落樓下接,係出面聞完見完再一齊返屋企。
係屋企就2個一齊讚,8哥望下poodle,
Poodle吠,就冷靜返佢再奬。
不停重複訓練。
比poodle聯想到有8哥係度佢冷靜就有獎。
佢吠咩人? 應該有d共通點,放狗時留意。
佢吠其實問題不大,最緊要都係你之後可以冷靜到佢。
唔好比佢上梳化
跟住個方法做訓練有冇幫助?
暫時都做得岩呀,
你可以印小小尿落張尿布度。
你直接掉d零食入去果欄度先,
襯佢唔為意又掉入去,
慢慢佢知果度係有零食就會間唔中自己行入去。
hi ching,想問下屋企隻歲幾柴仔近排會咬屋企工人係咩原因成日跟住個工人行想咬佢條褲,搵手隔開佢會堅咬我隻手,平時唔會的
佢會玩玩具咁扯工人條褲,俾佢咬爛咗幾條
唔該曬樓主
有 捉少左 但有時會突然跳制 佢瞓梗覺 隻貓咁啱係佢面前跳落地 開頭冇野 隻貓都冇騷擾佢 佢嗰陣冇啦啦衝出去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞