犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
佢有冇訓開既床? 咁既情況可能有頂嘅屋仔 安全感會高d。放埋佢鐘意既玩具同有你味嘅底褲入去就可以。
好 唔該巴打 買左間屋仔 不過未送到黎
同埋想問多樣 有電話響同埋有門鐘聲佢都會吠,用呢d聲
如果佢唔嘈再比野食佢 呢個方法得唔得呀
好的唔該晒你~同埋想問吓呢佢唔鐘意嘅路點都唔行,特別係多車好嘈嘅地方一定會賴死唔行,因為佢好驚啲大貨車因為好嘈,已經係日日出街都仲係驚貨車,野食都引唔到佢,可以點教呢?
執波係要訓練唔係本能嚟?
我隻狗同佢玩掉波唔理我
可以嘅 重點係令佢知道唔需要理啲電話響同門鐘聲,可以放心交比你處理
我建議喺屋企訓練嘅時候都帶返條狗繩先 再做你嘅訓練 長遠等狗狗知道帶狗繩就係學新野
係啦 佢地好醒 我隻狗都會feel到我想同佢沖涼 跟住扮死唔郁

不過可以慢慢用言語稱讚 黎減低比零食
咁點先令佢唔需要理果d聲
呢個情況唔建議硬迫佢 因為似係驚所以唔想行

我建議當佢停咗喺度嘅時候 可以試吓俾多啲鼓勵狗狗 摸佢心口位 讚下佢同佢一齊面對佢驚嘅嘢
咁樣可以增強你同狗狗之間嘅信任 咁你之後想帶佢去邊佢都會跟着你
對某啲狗種來講係本能 例如尋回犬
但係其他狗狗要訓練佢對個波既興趣 同埋執返黎之後要放口 練成左嘅時候放狗就輕鬆得多
佢係吠一下定長吠?
可以試吓做以下嘅訓練當有人撳鐘
你可以拉隻狗去指定嘅位置坐好再比零食佢,我哋要令佢明白撳鐘果下聲就係要去嗰個位之後就會有獎勵
變成一個positive 既training

試吓一日訓練10分鐘 keep住一星期睇下會唔會好啲
都長吠架 吠20-30秒左右啦
咁我試下先唔該巴打
記住帶返條繩你先控制到佢
唔該晒trytry先
唐狗 女 3歲
有護食 同用口玩嘅習慣
最近唔小心跌咗支筆 佢以為係比佢 我想拎返 差啲比佢咬

點處理好
1歲唐狗仔, 見到其他狗果陣會好似獅子豹咁烏低身跳出去,
見到玩得既朋友都還好, 見唔識或者細狗真係嚇親人

同埋玩果陣有時會捐落人地格甩底咬人手,咬耳仔, 有時本身同你玩都搞到人地燥, 可以點教佢唔好咁樣玩?

另外本身細個係party animal 黎同其他狗點玩都唔嬲, 但自從被第隻狗追過整傷過同大隻左之後
對一D 以前有打過交既狗就有惡意, 或者一齊飲水搶佢水既狗, 有機會會翁鼻惡人

點樣處理好
請問想考牌有咩path?
正餐先多,我之前比ziwipeak凍乾佢食,日日一擺低兜糧佢就趴住望著兜糧等好耐先食,有時甚至一日淨係食一餐。事關我屋企仲有隻貓都係食ziwipeak,早排又係唔肯食,我幫隻貓轉左糧之後佢唔知係咪見同隻貓食d野唔同,直情唔肯食/幾d糧擔到周屋都係再逐粒對佢地發牛豆,所以之後我都幫佢換埋primal急凍生肉糧,依家佢都仲有趴喺到望住d糧好耐,但起碼3餐食足

就咁聽落你可能以為佢唔鐘意食個樣正餐先咁,但我屋企人經常食野都會比少少佢試,佢又係乜都細細力擔左落地再趴地望住舊野打量一翻先食。平時佢最鐘意食嘅零食就少d有呢個情況,多數一比佢就食,但有時佢牛牛地你擺係佢面前都唔show,淨係啤住你

獎勵個方面我有做呀,你當係7:3比,佢7成零食都要做d簡單指令好似比手手,轉圈個d先比佢食,又比如我比隻貓食零食佢爬我,我都會叫佢calm,佢冷靜左我先比佢食。最初我次次比親支貓肉泥隻貓食佢都會狗衝過黎亂lam,之後我都會叫佢翻個狗竇等隻貓食完先比最後一啖佢,佢依家甚至一見我拎支肉泥就識翻歸

收起佢個方面我有試過呀,但之前試過兩日見成效不大,佢直頭由你收,同埋依家轉左生肉糧,如果玩呢招驚佢食到肚仔痛。有時收起佢會出現輕微護食情況,eg用個屁股得住你,將舊野含係咀但唔食,試過有兩三次佢直頭忍唔住大聲吠左一聲(佢平時極少吠)

個衰妹下個月尾2歲了
護食問題盡快處理先。
正餐,零食都會護?

平時關係係點? 麻煩比多小小資訊我
我想知護食嚴唔嚴重
正餐同零食、玩具都會
關係都良好 平時比指令都會聽 都會嗲我換佢
但一混亂上黎 乜都唔會聽
護食問題盡快處理先。
正餐,零食都會護?

平時關係係點? 麻煩比多小小資訊我
我想知護食嚴唔嚴重
正餐同零食、玩具都會
關係都良好 平時比指令都會聽 都會嗲我摸佢
但一混亂上黎 乜都唔會聽
因為佢仲細,見到朋友好興奮想玩好正常。
不過我地都要教返佢同人玩既禮儀。

首先要上返條繩,佢有唔岩既行為就要拉停佢,
再加口令no。要一個一個行為咁教返佢。

佢地同其他狗玩果時,都唔可以放任佢地自己玩,
要睇實佢地。
外國有好多課程可以讀認受性比一般高
香港都有好多唔同機構嘅課程

你可以當係增長自己對犬隻訓練員嘅知識
香港係無一個牌照考左先可以執教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞