犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
唔好客氣 試完話返我聽有無改善呀
想請問,自己隻柴見親其他柴犬會即刻防衛mode,再靠近的話就開始有攻擊傾向,(例如其他人企圖撥開佢個頭,佢會開口咬手),咁嘅情況有冇需要train?

定係其實避開唔熟嘅柴犬算數?基本上日常生活冇咩問題,對人對BB都好乖,係對太熱情嘅狗或者柴犬會變得激動
唔該哂
有冇試過真係發生咬左落其他狗度?
又或者真係咬過你隻手?
最好就教返狗狗對太熱情嘅狗可以係同一個空間,可以唔喜歡要學識放鬆唔可以開口。 只怕問題唔解決會惡化落去。
呢個問題自己教會比較難,你可以試下先或者直接搵trainer教你同幫你教。
學堂班教官?
遇到欄路狗點處理
不是
唔好望佢對眼,慢慢行開
慢慢行過會走埋黎聞聞下又挨身挨勢點應該
遇到欄路狗點處理
唔好望佢對眼,慢慢行開
慢慢行過會走埋黎聞聞下又挨身挨勢點應
聽你咁講應該唔似有惡意,比d自信直行直過,挺胸,對手唔好突然舉高。
無得解,我果隻都係貴婦狗,
同其他狗友研究過,
發現貴婦狗係有種族歧視

我隻貴婦都淨係同貴婦打招呼
師兄可唔分以分享下初入行點搵客?本身有少少底(自學同跟過trainer一段時間train自己隻狗),想進修攞下證書同經驗但國際認可既(eg CPDT-KA)喺香港好似好難攞到?有冇邊啲course可以介紹下唔該曬
我建議一開始唔好quit自己份工,part time做多d義工,幫d領養教下狗先。Facebook,ig要慢慢經營。分享多d有用既資訊。 最重要係口碑,一開頭係辛苦d。加油呀巴打,一齊教好多d狗狗。
巴打想請教下

我養左隻男仔哥基,細細個都好地地,慢慢到一歲開始會對小部分狗狗發惡,慢慢愈來愈嚴重

後尾一歲半左右幫佢絕左育希望情況可能改善,開頭好似有少少好轉既,直至有一次係彭福比另一隻狗狗咬傷左少少,而家基本上唔係好比陌生狗埋身,有7成都會發惡,我地都唔敢再放繩

每次都已經有No佢,但開始愈來愈嚴重,佢都唔知錯乜咁,對人對熟既狗狗朋友就冇事,可以點處理

以前可以去狗公園,慢慢太細既狗公園我都冇乜信心,要去彭福,但而家彭福上繩都好難搞
夜晚我媽想入房訓覺佢就會唔比我媽入房同吠佢
最近一次咬得唔深上一轉隻秋田經過我老豆側邊就咬得深
其實又無咩特別引致兩隻狗吠 佢哋一見到面第一下就會
不過嚟個情況有改善咗 我隻柴對歌基少吠咗
清 你講得啱 我dog training都有咁講過
話我隻柴俾狗咬過佢會對周圍環境事物影響
依家其實已經避開哂佢會噏鼻嘅狗
平時會係屋企樓下同玩開班朋友玩個令鐘
近嚟個星期佢朝早唔肯落街夜晚落街去完廁所就會扯住我返屋企
反而佢去狗公園對其他狗又無嘢 又唔會吠狗公園嘅狗除咗歌基
所以我唔知佢係咪對自己平時玩開嘅地方先係咁
巴打,你唔好咁頹先,佢年紀仲細,我明白自己隻狗狗有攻擊性個心係會好攰,唔好放棄,你地仲有大把時間相處。放狗應該係開開心心,唔應該擔驚受怕。我講重點,你留意下。

狗狗比其他狗咬過警戒心一定會比普通狗高,保護自己吠定先,就算攻擊先都無可厚非。
我地作為佢嘅父母,要幫佢解決問題,令佢有安全感,見到新狗時係放鬆,冷靜。我地可以比佢決定識唔識呢個新朋友,但唔可以係發脾氣果個。

當佢發惡時,我地no佢,用聲音其實意義不大,用身體,繩去表達比自己隻狗狗知,你無需反應過大,交比我處理。

我建議暫時唔好放繩住,散步時一步一步咁建立返大家個個信任先。比佢明白有咩事都有你幫佢解決,唔洗自己出口。 加油
平時媽咪點同佢相處?
你覺得香港邊幾個訓犬師功力高
我覺得係Eric ko
屋企個情況可以改下放狗路線,提升返呀柴對放狗嘅興趣。去狗公園見其他狗唔一定係對狗狗最開心嘅事,對佢黎講佢同你一齊周圍去先係最開心。
有時我地放狗有班朋友傾下計當然開心時間又會過等快d,但係我地要留意返自己隻狗狗嘅狀態,佢會做緊乜,會唔會其實係公園有壓力,佢會想離開。久而久之佢就想避開唔去果度。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞