犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
佢本身我哋開門返屋企都會好激動吠,但鄰居開門個啲就無嘢
支持你最緊要你有心教。你得45kg如果教唔好有咩突發事,一隻30kg既狗都可以拉飛你。
Ching 請教下 我隻柴仔6個月大有幾個問題想睇下點train點改善

1) 無啦啦亂咁屙尿,死都唔肯屙尿盤,重新訓練之後佢直頭忍尿忍到要瀨先肯屙,我懷疑佢要儲尿落街霸地盤用

2) 見到其他狗狗會好興奮好熱情要撲埋去玩,搞到人地嚇親或者吠返佢轉頭,應該點樣改善?

3) 點樣先可以訓練佢落街冷靜啲?佢有時喺屋企一上左胸背帶已經開始興奮同喘氣,落街都有7成時間係叫control到,但就有時會搶繩同突然行去反方向聞野

俾啲意見點搞好,感謝大大
姐姐平時好寵佢? 同姐姐講唔好餵零食唔好摸佢,唔好有眼視接觸住。交返比你去處理狗狗起居飲食先。
做返好home 同door bell 既減敏訓練。比佢明白有人返屋企係冇危險,佢要冷靜同係床等。
我隻狗3歲零 公 已閹
1-2歲開始 突然對狗公aggressive
行街一見狗公 (特別未閹)
即豎起背脊同硬哂軚咁 如果對方吠/怒啤/衝 佢必定會還拖 想衝過去打架
完全去唔到狗公園+放唔到繩
同埋會搶繩 試過兩個trainer.
一個教言語/接觸正向
一個教零食獎勵
都無用 我掌握唔到佢地教既野 覺得好嘥錢
點睇
最近懷疑狗仔開始有老人痴呆,佢不嬲都識定點痾尿, 忽然變左成日周圍痾,間中又會痾得啱,同埋佢有時d反應有d反常,平時不嬲都好友善就算拎佢食緊d野佢都ok,宜家做某d動作(例如洗耳仔,拉頸帶之類)佢都會突然發惡想咬人,但係佢又會意識到自己唔應該咬跟住一臉做錯事咁。
想請教下咁樣有無方法可以舒緩到佢或者減慢佢痴呆?
唔洗灰心住。搶繩應該唔難嫁wo。

我建議一開始試下係佢硬曬軚前就要拎返佢個attention。
拎唔返就你企佢面前一步都唔讓,
將零食放係佢個鼻,冷靜左坐左再奬。

Trainer方法係唔work定放係你身上唔work?
佢地拖果時係咪真係有好轉?
搶繩試過用野食操 但佢係不嬲一high/有野吸引到佢就唔會食野出街 想玩/聞多啲

硬軚前完全唔得 佢好遠就聞到 我多數企係佢面前 再夾硬拉走佢 但咁樣我心知係無解決過問題 拉走左 佢都係係咁望後邊果種 唔會好輕鬆咁繼續向前行

兩個trainer拖果時都好乖 變第二隻狗咁
買d supplement 好似抗氧化,最緊要補充番佢嘅營養。 多d出去新地方行下返到屋企冇咁大壓力,多d玩要用腦既遊戲。比到一個安全既環境佢休息。
以前比公仔佢會咬會扯爛哂,宜家都唔會喇,最多踢黎踢去,d毛都開始白,體力又差左行一陣就收皮,不過好彩前排身體檢查所有數字都靚仔,希望可以陪到我地耐d
如果佢地方法冇問題,咁就係….
你地平時點相處,增強下佢對你既信任感先。
唔講自問 每個主人都覺自己好瞭解隻狗 同佢關係好好
正正常常 當佢仔咁 一日一定放兩次 得閒掉下波 行下斜路
所以我struggle 緊個問題根源
有無啲簡單既assessment 可以睇到佢對我既信任
佢有你地好幸福,最緊要開開心心。休息夠先可以長命百歲。
放到2次好好嫁喇。
我都當自己隻狗係我個女,但係都要係有規矩咁相處。
小朋友都可以有規拒開心咁生活。
當佢信任你其實佢好多野都會交比你去處理。
宜加最重要係加強佢對你既信任,喺你同佢既相處中。
零食,撫摸,訓練都要再審視返。
好高深 有無啲咩例子 可以加強
1. 狗仔大個左會唔鐘意係屋企屙,如果佢知每日會落街,佢會死忍。佢屙錯左唔洗話佢,屙緊尿就講屙尿,屙屎就講屙屎,屙左就奬,屙中又奬。

2.你要控制到佢見到其他狗個注入力都係你度先。一開始唔好行埋去。比佢觀察,冷靜左又奬。再行。

佢係咪唔係日日都有得落街? 你可以先著重落街個次數,每次10分鐘,但係一日落多幾次咁。
平時係屋企會唔會做訓練?
你可以同佢係屋企點對點咁行。你停佢sit就奬。
所有零食都要做左指令先可以食。
餵飯前學識stay,增加佢既耐性等等。
佢基本上每日都會落2次街
但仍然好興奮
一日落幾次每次十分鐘係咪慢慢之後減少個次數
我個隻狗都係咁,敵視所有狗上堂個時好地地,到自己個時就打回原形,如果去狗公園練習,佢會好緊張係咁吠同追住其他狗咬,過一陣就會好啲,但到左第二日落街又會變返以前咁,如果練得太多佢會返到屋企都好唔開心又咬甩毛

但佢係屋企好乖係見到狗先係咁,已經練到好沮喪
屌 我地係咪養緊同一隻狗一鳩樣既喂
屋企佢係一百分 親人親貓 唔破壞 唔屙屎尿 唔吠
出街見到狗公就含柒
屋企無點做過 覺得好似好唔practical 咁 出街太多distraction
可以試下
就咁叫佢跟我行?
你個隻好啲,我個隻以前仲會咬人,見到貓會追住黎屌

佢細個俾狗咬過同奄完之後過左一排就變成咁,到底點先可以令到佢變成正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞