犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
佢淨係對白狗又撲又吠
由細玩到大嘅狗可以共處
有啲可能無咁強氣牆嘅狗佢都可以一齊共處
不過嚟個情況只會自己條邨會咁
當去到狗公園做社交就算同白狗都無事
我隻係仔嚟已經做咗絕育
不過佢仲會吠返隻同佢由bb到依家嘅歌基🤦🏻‍♀️
雖然絕完育係易control咗
不過當有其他狗衝埋嚟就算stop咗佢
佢都試過咬到我同我老豆🤦🏻‍♀️
落到街好分心 講咩都聽唔到 車同人都驚 所以好搶繩仲有冇得教 唔用p chain有冇其他
仲有狗狗見到任何狗都會發癲想衝過去 喺度胡胡聲又好開心擺尾想玩 人哋d狗怕左佢😫
其實好多狗狗都唔鍾意係屋企大小便,如果你真係想佢喺屋企屙,你可以試吓上一個留言嘅方法,印小小尿返屋企。
你朋友入屋嗰陣時會唔會好興奮咁同佢打招呼?其實最好就係叫返朋友no 佢,等佢冷靜返之後,再叫朋友摸吓佢讚下佢或者獎佢食零食。
真係唔好意思,我知你一定好擔心?,而家佢嘅情況係點,你介唔介意影啲相俾我睇吓,佢而家係瞓喺個籠入邊,定係瞓係床仔?

我諗短時間可能你哋都要花多啲耐性,平時喺屋企,多啲坐喺佢附近,最好可以越坐越近。

食嘢個方面,今晚有冇食到?
冇閂門,佢喺下面瞓緊覺我哋喺床上,開始有動作攬嚟攬去嘅時候,佢就會發癲,咁可以點訓練?
隻由細玩到大嘅哥基有冇對佢做過d咩咁?
一見就吠?
當其他狗狗衝埋黎,佢會好突然咁咬定係激動左先,發洩唔到就咬落你度?
唔用都可以,只要用岩方法。我地可以通過訓練令到佢冷靜返。出到街個狀態要同係屋企一樣。
我地先做好返社會化嘅訓練。令佢多用鼻,小用聲音溝通。
你地準備定一d零食,每晚都攬黎攬去,佢有反應想吠就冷靜返佢,再奬佢食。 係冷靜左先奬,千期唔好吠緊果時比。
再準備定可以長咬嘅零食,真係做果晚,如果佢發癲,冷靜左佢,再比舊野佢慢慢咬。

咁你可以享受你嘅晚上
請問已經十幾歲狗仔仲教唔教到?
我隻狗經常用脷添手添腳

紅哂

用過好多方法都無用

有咩解決方法
5個月邊牧狗仔,出街見到人同狗會勁開心勁興奮撲過去。已經試過轉身走/用零食叫佢望我,同埋避免同其他walk 緊既狗打招呼,但都冇改善,仲有咩計仔?定係puppy就會係咁要等大個d 先。

同埋點樣可以調教佢朝早唔好咁早起身。。。日日5點幾就想起身玩,雖然玩完一陣7點幾又會收皮訓到中午,但好影響我地作息,成件事延後一兩個鐘會好d
教到, 有咩問題迫切到十幾歲都要解決?
會唔會係食物敏感?
最直接可以帶返個頭罩先,因為會越👅越嚴重。
無呀純粹好奇問下,多謝回覆,其實我啱啱識隻狗,唔知點解隻狗好鍾意我,又痴身又攬腳,佢主人比零食佢寧願自己唔食都即刻擔比我先,見唔到我聽到電話有我把聲都會好high,請問知唔知係咩原因?
佢對其他人唔係咁,其他狗對我都唔係咁
換過好多糧了

頭罩無人係屋企都會幫佢帶
如果我隻狗成日吠我媽咪,其他人又唔會吠,可以點搞
5個月大既狗仔見到其他狗會興奮係正常嘅
我哋只需要教識佢正確嘅打招呼方式就可以
下次見到其他狗,收到最短條繩先 由你主導
帶狗狗去打招呼

期間要留意兩隻狗嘅表情 有唔對路就行開
一開始試 時間越短越好
可能幾秒就拉開 之後重新接觸
記住都係由你主導行去同分開
接近同分開嘅過程切忌拖拖拉拉
試吓睇吓有冇幫助 咁細個都係想玩姐

點解係5點幾既? 屋企最早起身既人係5點幾?

試吓夜啲放狗同放多啲佢啲電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞