犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
香港仲有好多好既trainer.
只不過Eric上電視比你接觸到.
有興趣可以留意下呢個圈子。
都有好多十幾廿年經驗冇cert
咁你又接唔接受到?
狗女會乖過狗仔?
想問如果狗狗見到之前同佢玩嘅朋友,eg 男朋友/親戚,會好熱情咁撲過去,同埋會細細力咬,應該點樣教🥺

仲有,佢喺屋企會比較乖,但係出道街會係咁搶繩,已經用咗p繩,但係都照樣周圍衝,應該點樣教佢🙏🏻

唐狗b 5個月大🙏🏻
出街都有帶零食 平時行行吓會叫下佢 佢望就獎佢 但係通常一見到狗佢就定格望咗先嘅 如果好遠嘅話 好遠而家幾多叫佢都會行另一邊走 如果迎面行緊過嚟佢就會衝過去 叫極都唔聽
性別真係冇影響
咁先要叫朋友幫幫手. 切忌見到狗狗太興奮,佢一撲上黎就轉身向前行一步. 令佢冇支撐落返地。 重覆練習

佢搶繩,你要停,拉,轉身,行。
重點要佢明白,你決定去邊,唔係佢拉你去邊就可以去邊。
下次試下迎面等佢行埋黎。
先叫自己狗狗sit好 (獎),
再stay (奬)
等佢經過 (奬)
再離開。
好 Thank you 嚟緊呢一個禮拜試一試先
加油 你地都係不停學習緊。
一步一步黎。
第一步可以係sit好 (奬)
再拉走.
明白 嘗試過好多唔同方法 但係情況好唔穩定 玩過幾次嘅狗就可以慢慢行過去 但係大部份都會緊張 會盡力慢慢教 希望佢出街放鬆啲唔好咁緊張
點較狗仔可以跟住主人行(放繩mode)?
狗狗出到街唔會食嘢,唔會望我
Focus哂係周圍
我點先可以拎返佢attention

仲有就係出面有人撳門鐘會狂吠,
試過由撳門鐘開始俾佢慢慢適應個鐘聲。
但都係唔work一真係有人係出面就所有訓練清零
你可以拍下片比我睇,我再比意見你
暫時狗狗識咩指令?
Sit ,hand , down,11個月大唐狗
咁可以了,睇下呢段片。
https://youtu.be/u9cpD6VFhTU
大至上係咁。
有問題可以再問
我隻狗 如果冇人係屋企再加上 落雨行雷會好驚 驚到係到震同落哂口水四圍行 仲咬爛紙箱咁 係咪要比個位佢匿埋
用繩拉一拉引導佢望返你再奬佢,可以係零食,可以係摸摸佢。

門鐘問題 有冇試過上繩再練?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞