犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
雖然之前解答過好多問題
但見之前電視有個節目講呢個職業
有好用心既訓練員都有一班害群之馬

歡迎任何關於狗狗嘅問題

基本野:

新入行人工12k左右
市面上有好多證書可以考
教狗最重要係時間同耐性

各位狗主請記住:

隻狗有咩問題都係主人嘅問題
唔好放棄教佢,唔好棄養
你有心一定教得好

係咁多 隨便問
乜野品種最易同最難教?

好多時都係個主人用錯方法
或者係根本唔識教
冇耐性去教

個人經驗
對人冇左信心嘅狗,
之前受過傷害嘅狗,
要用更多既時間去教.
我屋企隻哥基女越大食野越衰,成日比野佢食都細細力擔走,之後放喺地下鄒埋眉好似好唔開心咁望住舊食物。比唔同種類嘅野食佢都會咁,有時扮拎走,佢會攔住夠野食甚埋含住佢(但唔食),有時就任你拎走。

請問咩原因佢會咁,成日比野佢食都好似搞路祭咁擺一晚先食

附上犯人照片
正餐都會?
零食方面我唔建議冇原因咁比佢食
零食等於獎勵
佢做到你嘅要求先比佢
可以係sit/down/hand/簡簡單單都可以
簡d佢鐘意既零食會即食既試下
唔食就收返埋

重點: 係你比佢食先可以食,唔係佢想幾時食就幾時食

靚女幾大呀?
拖繩果陣定係狗公園?

其他品種聞佢可唔可以?

如果都可以,其實問題不大.
佢唔聞你咪同對方講聲bye就走

我地都唔會周街同人打招呼
點解D細狗出街同其他狗窄路相逢
一定係狂吠?
想講下一d坊間嘅錯誤觀念:

:喂 你屋企咁撚細 咪養大狗喇!虐待呀

:是咁的. 屋企細養大狗係我眼中真係唔係咩大問題,只要佢係屋企有足夠位置休息.

只不過狗主嘅責任會變得更多. 要做好服從訓練,好好咁社會化自己隻狗. 帶佢出去玩波半個鐘好過散步散1個鐘. 散步散1個鐘又好過係屋企玩2個鐘. 比你屋企個花園大到籃球場咁. 日日困住係個花園度又係唔係開心呢.
有好多原因, 佢緊張會吠,對面隻狗好激動又會吠.
社會化做得唔好會吠,主人一個月先帶佢落一次街太驚又會吠.
好多時狗主想訓練自己隻狗都會用到p繩。

上網有好多教學片可以學到點樣正確用p繩,重點有幾個:

1.切忌長拉,同隻狗鬥力,最後會拉暈佢。
2.當狗狗訓練時有錯嘅行為時,要用一個快速簡單的提示,等佢將注意力返番去你度。
狗仔平時好少同其他狗仔玩,最多都係追嚟追去,有啲狗撩佢玩撲上佢身會鬧人,其實佢係教緊人哋禮貌啲定點?洗唔洗係佢鬧人嗰陣話佢㗎?
屋企隻狗就嚟一歲半 由7個月開始每日帶佢落街 每日兩次 但係每次見到狗都會好緊張咁吠同撲 試過喺狗公園嗰度俾佢同啲狗玩 又冇乜問題
只要一上繩喺街見到狗佢就會好緊張 請問可以點樣解決
佢話緊比對方聽 追還追咪掂我.

當佢鬧人果時為免進一步惡化,呢個時間你可以叫佢stop/gentle (如果有教),行埋去拉返開佢地,冷靜返。

之後你都唔需要話佢. 佢冇做錯。
明白。 你可以上網睇一d簡單既服從訓練,係屋企試下做。等佢對你有多一d信任。 令佢明白上繩之後嘅事你唔洗擔心,我會處理。
之後可以帶零食出街做訓練. 見到其他狗時,叫佢個名,佢一望返你,注意力放返係你度就比佢食。 重覆練習,到最後佢就唔會理其他野,眼中只有你。
佢幾大? 佢地會簡狗做朋友好正常嫁。
你多d帶佢見d佢有興趣嘅朋友先。
其實佢最開心都係同你散步,你同佢玩已經好開心。
唔洗諗太多
我隻狗好鐘意追猫
帶佢去公園呢? 佢會唔會主動聞下其他狗? 放左繩會唔會好d
屋企果隻定街貓? 街貓佢唔會追到
街猫
除左eric ko其他都係唔撚識教狗
唔用心
當隻狗on9
好多都係讀完 張cert 當識教
流於理論
Eric ko講經驗
咁樣都幾好 最緊要你叫佢識返黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞