犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
大佬你好🙇🏻‍♂️我有隻3歲左右嘅德牧,佢對其他貓貓狗狗好aggressive,一出街見到有貓狗就9衝同吠,但唔知點解對我roommate隻貓反而唔吠唔咬,想問下會係咩原因同埋可以點教佢?
你好,隻貓如果同德牧一齊住,佢習慣左隻氣味,應該接受左佢係同一個family。
另外話曬都係大狗,要做返多d社會化訓練同服從訓練,改善返亂衝亂吠嘅習慣。
唐狗 3歲領養返黎
依家就黎4歲
佢出街會帶頭行(細力搶繩)
同埋
好中意見到狗就衝+吠
去到d狗旁邊就唔吠,聞兩下就走

點樣解決
收返短小小條繩先,試下多d拎佢注意。佢回頭望你就獎。
另外見到狗就衝加吠,可以係一個安全距離冷靜左佢就奬,慢慢縮短距離。
1. 出到街佢會想返屋企,我認為係佢對你嘅信任度未夠高。 你可以係屋企同佢做多d服從訓練,增強佢對你嘅信心。
2. 要去到放繩跟住你行需要一定既訓練,佢對其他氣味仲係好好奇,你要拎到佢注意力需要做到比其他野更吸引。
3. 要好明確比佢知道跳上枱係唔可以接受,始終跳得多對細狗腳唔好。
收到,我試試先
多謝巴打解答
狗狗會突然做d攪事野,可以係想拎你attention, 你可以定時每日同佢做多d服從訓練。或者同佢多d玩一d用腦既遊戲,消耗佢既精力。
想問下巴打點睇全正向&傳統德式訓練?
全正向要通過訓練令狗狗思考去做正確嘅野,減少做錯嘅事。需要長時間同耐性去培養。其他管理都要做得好足夠。譬如係環境管理都要做得好足夠先可以令正向訓練發揮到極致。 傳統訓練都有可取嘅地方。

巴打同行? 你都分享下,一齊討論下。
養貴婦真係on99, 又細啲毛又卷勁7都算。
唔知係咪咁細粒心理有缺陷、路人行過 正常狗狗行過又吠到癲。養緊都係啲肥西港女
叫做有研究下,唔敢講分享🙈🙈
(帶返個頭盔先)
所以想睇下有咩睇法
香港狗主越黎越偏向全正向,隻隻狗性格唔同,要搵最適合嘅方法。你覺得傳統訓練有咩比唔上全正向?
我意思唔係話邊樣先係好/唔好
只係唔明點解兩者要咁兩極化&對立
所以先問你點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞