犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
佢屙錯位置你會唔會話下佢 攪下佢?
佢有可能係故意想拎你attention
係屋企可以多d摸下佢
邊種學堂? 新做都係14k左右
忠心又服從,都算係大型狗。
香港其實唔小人驚狗。
學識基本禮貌

幼犬期做好服從訓練就好,
唔難教,比多小小耐性,你做得到。
想問下
隻狗 比其他狗聞無事 好淡定
但人地隻狗走 佢就會突然去咬

係咩意思
謝謝
同小朋友相處好嗎
係呀BB太好精力當松鼠玩到攰想休息行開嗰陣BB會繼續纏住佢,如果我見到松鼠唔開心都會分開佢哋,但有冇辦法教BB主動唔好纏住松鼠?
我見網上有種講法係只要唔傷害對方,佢哋之間相處主人唔需要干涉太多,話大狗自然會用佢方法教識細狗有啲咩係唔做得,所以我本來諗住大狗惡佢係教精佢,但可惜BB唔受教

同時餵一樣嘅零食BB食得比松鼠快好多,松鼠鍾意慢慢咬,BB食完就會過去想搶松鼠零食,我次次都盡力阻止唔俾佢搶,但我有時慢咗阻止BB衝咗過去松鼠就會惡佢,又係有冇辦法令BB明白唔可以搶松鼠食緊嘅零食?(松鼠就從來都唔會搶BB嘅)

Thankssss
聞屁股?
佢係好緊張咁比人聞?個咀有冇合實?
可以的。佢會對自己嘅家庭成員好忍讓,
當然我地都要教返小朋友點樣同狗相處。
係吖留佢係房 佢好醒成日跟住我地 唔會一個留房
好緊張
個咀合實
如果我地當下改正唔到果樣壞行為,相隔太耐其實佢唔知我地話緊佢d咩。
廚房門可唔可以關咗佢,零食可唔可以放喺一啲佢拎唔同嘅地方。
當你係屋企嘅時候,我哋可以做一啲訓練,令佢唔好行近個垃圾桶。
覺唔覺佢對條繩嘅接受度大左?今日有冇再放條繩落地?當你要同佢落街嗰時,你都要慢慢用零食引佢出嚟等佢行埋你身邊先好上繩,千祈唔好你行埋去就套條繩上去。
你越驚佢哋就越興奮,唔好背向佢哋,唔好同佢地有眼神接觸。
光明正大咁經過佢哋。如果佢哋真係想攻擊你,都冇辦法只好執樹枝或者石頭。
屋企對面隻狗成日咬爛我對拖鞋,又走去刨開曬盆花d泥。有咩對策?
接受度差唔多,都係好抗拒,因為佢知繩=落街=驚驚
因為每日都係早晚帶佢落街,所以到時到候佢就feel到差唔多要落街,個段時間佢會極度alert,好撚醒拒絕一切誘惑,因為佢知我有目的
如果真係引唔到佢自願比我上繩咁我仲帶唔帶佢落去好?但佢一定要落街先會去廁所
你哋係屋企嘅時候可以試吓做呢個訓練,
你哋喺房嘅時候,放啲可以放零食嘅玩具喺廳,
關門,扮冇野,過一陣開返。
當佢自己一個喺房嘅時候,放啲可以放零食嘅玩具喺房,你哋喺廳,關門扮冇野,差唔多玩完過一陣再開返。
睇吓情況有冇改善。
謝謝
但聽聞好多地方唔比養
因為攻擊性高
想問隻狗一落街見到其他狗就會好激動發癲 好似好想玩咁 但一行近其他狗又會岀手打 好似撩交打咁 次次都嚇親人

仲有想問點樣知隻狗啱唔啱放繩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞