犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
其實都係人地買左佢搞唔掂,我先接咗佢返嚟,但因為我自己都唔係好多閒錢請人教(佢咁既情況要教好佢真係好貴下),所以我都係自己耐心d教。情況有係改善,但真係唔算好大改善。

佢無要求架,真係無啦啦,有時自己跑黎跑去越跑越興奮之後就咬人,咬完人又跑走又跑返黎再咬,一下比一下大力。其實咬人情況已經少左,但佢見到其他狗真係有仇咁,有時係街到有d無繩既狗跑埋黎真係好驚,試過咬親人地隻狗。帶狗罩又唔肯屙屎屙尿,又好醒自己識得除 我都好羨慕人地放狗d狗可以一齊玩一齊傾計,次次我拖住佢見到前面帶一班人放狗,我同佢都係離遠望一陣就走
嚟緊會養幾個月大既toy puddle有冇咩要留意?同埋想問點train唔好亂吠
咬人果度,佢似係想拎attention。
佢咬你你有反應佢覺得好玩就會繼續。
你要比佢知佢想玩既時候應該點同你玩。

呢一刻你最想改善係散步呢個問題?
你同佢仲有咁多年相處,其實點都係要解決。
除非你諗住以後都同佢獨來獨往。
你肯花時間都要用岩方法,
咁樣可以行小好多冤枉路。

我建議你地行到一個佢認為安全既距離同佢一齊觀察下,
比佢知道係安全先,接觸就唔好住,慢慢一步一步黎。
剛領養了一隻2個月大toy poodle
佢係籠既時候識得去籠入面既廁所
放佢係房行就唔識返入去籠去廁所
想問樓主點樣可以教好佢?

ps:佢係籠入面廁所後都有讚佢同俾零食
係房行見到轉圈都會即刻抱佢入籠去廁所同讚佢
唔好因為佢細隻就放任佢既行為,要放狗要做服從訓練。
咁就好了。

佢吠有好多原因,可以係緊張,驅趕,嚇親。
要觀察知道咩原因先可以改善問題
Sorry 遲左覆你,你做得岩嫁喇。
2個月幼犬先做好環境管理,訓練佢對個籠唔反感先,
再比佢慢慢習慣要入返去屙就可以。
12k咁少又要考証書又盛
一開始差不多. 叫做穩定d
唔該樓主
佢有人係到識自己去廁所
但係冇人係屋企同埋夜晚大家訓覺時就通地屙
佢亦都一日屙7,8次
想問下係正常嗎?
7,8次係屎 唔該
你好 我隻狗狗有2個問題想請教
1.一見到其他狗會 會炸毛+吠+會起勢沖去人地果到 成日嚇親人
2. 當比佢沖人地到果時 佢聞一陣就正常返 之後又會突然再吠隻狗 (係好突然果隻)
知佢係社會化不足 但唔知有咩方法可以教佢 佢落街又緊張到唔肯食零食 🙏🙏
咁多次… 維持咗幾耐係咁? 同埋d屎係正常定爛多?
最近有冇轉糧?
之前有冇比狗攻擊過?落到街肯唔肯去廁所?
我建議你由頭做起,由佢落到街唔會緊張,
到你拎到佢注意力再下一步訓練。
佢唔緊張就有機會肯食。
上星期五接佢返黎
到而家都係,d屎係軟身,有啲爛
接返黎就用新糧
屋企人一行出間房佢就係間房叫
唔知算唔算分離焦慮症?
都差不多6日,佢似未習慣隻糧或者肚痛多d…
要留意下。

佢係間房係自由活動? 定係個籠入面?
佢好細膽 可能以前有狗嚇過佢唔頂
佢落街先肯走廁所 屋企唔去 去完就會沖返屋企
點樣令佢落街唔緊張。試過同佢企街 keep住周圍望。
想教佢冷靜 但無從入手
肯落到街屙尿緊張情況唔算好嚴重,
聲音氣味唔熟悉都可以令到佢緊張。
落到街可以摸多d佢胸口,比d信心佢。
係間房係自由活動
你地離開左幾耐會停?
幼犬比較貪玩,唔一定係分離焦慮。
可以買多d玩具比佢咬下。
樓主點睇eric ko,同埋想請教下想入行係咪一定要讀啲課程
同埋想請教下整攰啲狗再訓練係咪一個比較有效嘅方法
一離開就係
會不停高聲叫,抓門
都會持續一段時間先停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞