犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
狗興奮就唔會聽指令
所以絕大部分正向訓練都唔會work
唯有用p繩 tik一tik佢 提佢sit要冷靜
唔冷靜就不停重覆依個動作 直至佢做到先俾獎勵佢 唔一定係野食可以係摸下佢個頭之類
做多啲之前可以慢慢同其他狗夾下一齊行等佢學返社交 但過程好辛苦 希望你要用p繩不斷迫佢冷靜
哥基就黎7個月大
佢黎到屋企啱啱多過一個月 之前一直都有咬凳腳 / 地腳線個d
呢幾日我係地下舖左d軟墊 佢瘋狂地咬
我噴完個d防咬噴霧 隔一陣佢又再咬 咬完仲要食埋落肚 懷疑因為咁有朝佢嘔黃膽水🤦🏻‍♀️
有無咩方法可以盡快令佢知道地墊唔咬/食得?

有擺到d咬得既玩具係到 但佢唔係好show
對,你可以係屋企上繩同佢係屋企行下先,行下停下。佢搶就行反方向,跟住你就奬之後可以慢慢減少返。
你同佢既關係要一步一步咁建立。
上左繩,點對點係屋企行,飯廳行去廚房,廚房行去廁所。如此類推,你停佢sit就奬。
目的係要佢思考,思考你想佢做乜。
佢要跟你既指示去做野,尊重返你係佢主人。

當佢唔信自己個主人,
出到去佢感覺到主人攪唔掂,
佢咪驚咪會惡,吠下狗試下趕走佢。
狗狗遲啲要搭長途飛機
但係佢平時入袋會係咁刮個袋
所以我哋都冇擺佢入袋嘅習慣
同埋平時抱住搭車都會郁嚟郁去+吠

我哋其實想搵人佢 因為好似係最快捷嘅方法
但係唔知搵邊個好 或者有冇啲介紹
唔該哂
狗興奮係好難聽到聲音,但係嗅覺係唔會失去。
當佢好興奮嘅時候,你可以試下拎住一舊牛肉放係佢個鼻前面。都可以打斷到佢既注意力,呢個時候就要佢冷靜返,咁就可以奬佢。
我唔介意人用p繩,只不過仲有好多其他方法。
呢個過程在所難免,幼犬換牙都好辛苦。咬得既玩具同骨可以買多幾件,不停換。
當佢咬墊時,你可以係一個佢望唔到既地方打下個鑊嚇一嚇佢,不過唔好比佢知係你整出黎。等佢知道佢一咬就會有聲音嚇一嚇(唔好既事會發生)。咁可以減少佢咬既次數。
搭飛機記得買一個佢轉到身既飛機籠。
狗狗有冇訓籠嘅習慣?
如果冇,3星期內可以做到。
你想我係度教你自己試下定我幫你教。
樓主有冇訓練過柴犬? 柴丸真係好有性格好難教
有呀,如果係成犬主人要比d耐性,訓練要日日做,重複又重複效果先會出黎。
試試先
一日要操幾耐呢
以前都有操過一排 一落街就勁high 打回原形亂衝
我有用p 繩呀,但佢一見到狗係乜野都唔理係咁沖過去,就算喝佢拍佢chok佢拉住佢佢都係咁扯,扯到企晒係身都要向前沖,勁驚佢會窒息死
試過唔得呀,佢一出街都唔係點食野,見到狗就算前面係煎牛扒都無視晒
有咩方法可以令柴丸主人認我做佢奴隸?
唔洗好耐5-10分鐘就可以,一日兩次。其餘時間盡可能唔好餵零食,如果想餵就可以做訓練。
巴打咁點攪…
trainer 點train如果有改善就跟返佢個套。
好呀我試下先
同埋有冇得訓練佢地冷靜?或者唔好成日都咁alert?
細個有瞓籠 大個咗就冇了
你會唔會可以留低contact 我直接搵你
冇問題,tg: dogtraining852
屋企隻細B比高好曳
好貪玩係咁咬姐姐松鼠隻腳
又成日吠
求教
我隻柴犬成日無啦啦發惡,又成日咬傷人,見到其他狗超級惡,吠到全村人都知 教極都係咁
我接觸過既比高好多energy.
我地要比佢知道咩可以玩。
只係制止冇用的,要轉移。
買多d玩具比佢咬,再教識佢同其他狗玩要有規矩。

佢吠代表佢有需求或者係驚,要知咩事先幫到你。
佢宜家幾大? 如果係成犬,我地要審視返屋企人同佢既關係,平時相處模式先可以改善返佢嘅情況。
成犬啦,由細到大都係咁,屋企其他人都驚左佢,佢得同我相處到 雖然都俾佢咬過我多獲。之前佢見親我哥就吠佢,近一年算係好左少少,但如果放繩喺屋企俾佢任行都仲未可以住,佢有時會無啦啦發癲
好彩你都冇放棄,佢係有要求咁發癲? 要教返好佢都需要時間,你有冇搵人幫過你。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞