犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
我隻牧羊狗平時都聽忌話話,一同其他狗仔玩,占起上黎就會好興奮,一路跑一路吠..點算好 6個月大
佢想出黎玩都無可厚非, 先滿足佢日常需求,做多d入欄訓練,比佢知道係入面係休息時間,佢每日都會會有出黎既時間就可以。

用p繩前可以YouTube睇下點帶,同埋最緊要帶返高d。你可以上左繩比佢習慣左先,上左繩佢都肯正常活動先係屋企練行。
想請問吓如果狗仔見到有人大動作少少掂主人
或者見唔識嘅人對另一個人大動作
兩個情況都會wu 人同想咬人
成個正義撚咁
其實係點解架?
想問下 叫隻狗唔彩我
有嘢食會先應下我咁
同埋點教佢去廁所 試過濕佢啲尿揸落佢個廁所都唔去 係到去第2度痾
隻狗依家8歲, Poodle mix Pomeranian
平時落街放狗個陣, 見到其他狗會亂吠甚至衝埋去 (有上繩)

但係冇上繩個陣就唔會
佢好似唔識同其他狗溝通
想問有咩方法教佢 ?
師兄,可唔可以介紹多d入欄訓練,我剛養左一隻,而家夜晚放佢入欄訓間中會吠,仲吠得耐過我地出門口返工,我地返工放佢一欄未試過吠多過一分鍾,但夜晚佢可以吠足5-10分鐘
隻狗行街成日搶繩去聞野
變左比狗帶行街

試過用唔同既零食引佢
但都係對街邊d 野有興趣d
花花草草人地d尿之類
佢聞完先會走返坎跟住行 一見到有新野又搶繩
可以點教
最近隻臘腸成日半夜就開始吠,已經冇圍住佢,俾佢入房又唔入可以點解決
我隻狗狗新入屋 6個月大領養嘅
最近為左train 佢喺尿盤屙尿 食飽、夜晚訓覺都會困住佢喺欄內
屙啱位我會獎佢食零食
之後幾次都屙錯左位 唔知點引返佢上去盤度屙

同埋琴晚夜左返去 餵佢食嘢佢分幾個鐘食
成晚唔肯訓掛住玩
今朝屙左屎 未屙尿
餵佢早餐又唔食又唔飲水
新手養好傍偟
唔好意思再請教下,狗狗都算大型狗over 20kg,最近佢情況越來越差,有時呆左咁樣同埋會無端端狂吠stop唔到佢,周圍痾尿,但係以上呢d都唔緊要,佢宜家情緒起伏好大,最大問題係一個月內已經兩次突然無事無幹好地地咬到我地流哂血要睇醫生嗰隻,咁樣我地仲可以點樣處理佢?
我地唔想棄養,都知道一定係死路一條,但係咁樣落去唔係次次咁好彩咬中d無危險ge位置,更加唔想困住佢渡過孤獨老年,仲有無第三條路可以揀?
屋企兩隻比熊識去大便但亂咁all尿
我己經分左兩邊廁所比佢地
但佢地死地忍尿忍到出黎先all 求救 4個月多d
貴婦狗女而家三個月多啲,接左返屋企三星期左右

到而家有兩大問題

第一,佢一聽到聲知道有人係屋企就會嗚嗚叫同埋狼嚎叫唔停,一定要你放佢出黎為止,反而一無人係屋企佢就狂訓。平時佢叫都已經盡量唔理,要佢停一陣先入去搵佢

第二,佢成日想咬手腳,想摸佢頭就另轉頭咬手,放出黎就追住腳黎咬。睇左好多片教話比個玩具佢咬分散佢注意力,或者係盡量細反應咁樣say no 然後唔彩佢。以上做哂都係無乜改善
屋企隻金毛5個幾月大
細個因為消化唔好會食屎
幫佢轉咗糧已經冇食一排 前提係要有人喺屋企
有人喺屋企佢每次痾完都識由舊屎喺到 等人執 自己去玩
但每次冇人喺屋企 一落樓幾分鐘就即刻痾屎+食屎
係痾完即刻另轉頭食 唔似無聊冇嘢做要食屎
完全理解唔到點解屋企一冇人就會食屎呢個行為
已經出門前比咗啲玩具同零食佢
但都冇用 可以點教
係佢未興奮前stop咗佢,一陣再玩過
我隻哥基(半歲)
佢有兩個問題
第一就係唔理佢佢就會吠到你理佢同佢玩
第二就係而家食嘢唔嗲唔吊
之前係會超快清曬
而家好似食法國餐咗兩三個鐘先食曬
請問有冇咩辦法可以訓練吓佢
巴打仲係咪度 我想問青協個課程點
定係有其他更加認受性高嘅課程
可能之前比佢上床訓(沖左涼的日子)
而家見到我上床 會吠
係咪由佢吠?等佢知道無用?

謝謝
我果隻牛肉 榴連都吸引唔到
仍然硬晒
我果隻會吠小朋友
可能想保護你/做風紀
青春期唔食野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞