犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
咁如果想考個國際認證嘅牌照,喺香港係咪冇?
你可以試吓餵佢食嘢嗰陣時係你用隻手拎住咁樣為佢食,唔好俾佢拎開舊嘢食。

獎勵果方面做得好啊,咁證明咗其實佢適服從你嘅指令。
護食方面我地可以開始做一d訓練 令佢明白呢個行為係唔可以嘅。

佢有啲咩零食係一見到就即刻食好鍾意嘅? 我地可以利用佢黎訓練。
佢鍾意零食多啲定玩具多啲?
佢比舊玩具你 就比返舊零食佢。
只要佢比口中嘅嘢你,你就讚佢再獎勵佢。
其實真係冇,動物行為學或者心理學都係degree or diploma
佢係完全唔望 企幾耐都
叫佢都係擰一擰隻耳仔當應咗我

門鐘嗰到冇試過上繩呀
之前都係desensitisation路線
門鐘 >零食
門鐘+企起身>零食
門鐘+企起身+行去門到⋯
慢慢step up
但一到真係有人係出面襟鐘就唔得了
屋企隻唐唐女 2歲幾 極度嚴重細膽(對熟咗嘅人同狗好friendly)
佢4個月個陣我就領養咗佢 開頭以為佢應該係bb仔所以細膽啲 原來唔係
佢係屋企係無時無刻都好alert
就算本來玩得好開心都好 突然間有少少聲都會嚇到匿入枱底
出街就最嚴重 多數時間唔肯行出門口要夾硬抱佢落去
落到街就會乜都唔理狂衝 應該係想揾地方匿埋
我哋試過用零食或者講嘢鼓勵佢都完全冇用
試過有幾次突然間有啲嘢嚇到佢 可能係人或者車或者突然間有啲聲
佢就發晒癲扯甩晒所有繩 然後走甩咗匿入啲樹林到過咗一兩個鐘先自己走返出嚟
有冇咩辦法可以令到佢出街驚都好至少唔會想走佬 真係好驚有次走失咗就搵唔返佢
唔好意思呀 我領養咗隻唐狗仔3個月 但佢仲係驚青 佢會避開我眼神 唔會痴我 唔知係唔係佢之前流浪經歷 係出街同有野食先覺得興奮
想問下點樣先可以同佢close啲 我可以點令佢習慣喺屋企呢?

唔該你
貓有冇得教?
隻唐狗領養時已經係成犬,佢本身鍾意狗狗但極度怕人,領養返來大概一年左右依家,開始無咩同其他狗狗玩,又唔主動social,但就極度親人
唔知係咩問題?係公園d狗唔岩玩定係佢係公園比狗蝦之類?
感謝
Attention嗰度試吓叫佢名同時條繩向你放向下拉一下 有力而短嘅 跟住只要佢個頭係望向你/有反應 就勁讚佢 佢肯食嘢當然好啦 唔食就演技浮誇啲勁讚
衰咗佢冇俾反應唔緊要嘅 繼續直行重新再做
門鐘就試吓上繩做訓練 會有幫助的
咁樣有走甩狗既情況要盡快處理呀
簡單啲講解決狗狗細膽嘅情況最緊要係耐性

你用零食或者講嘅鼓勵佢係做得好既
不過可以試吓拖慢成件事個節奏 慢慢嚟

例如狗狗唔肯行出門口 夾硬抱佢落去唔係最好既方法
因為狗狗唔情願下出門口自然會有唔好嘅情緒
建議試吓係屋企做訓練引狗狗願意行出門口先
慢慢由屋企出發

用零食同鼓勵狗狗嘅時候 可以試下高音d浮誇啲
唔好意思佢捐落人地格甩底咬手仔咬耳仔 係指同其他狗玩
條友都比較算係電王 每日落街兩個鐘都唔夠

樓下班狗友好多都話佢仲細, 興奮好正常
但係由細個睇到佢大既就已經開始覺得佢真係癲既,
本身自己都26kg , 最鍾意同D 30-40kg 既狗玩,
咁佢對嘢食興奮就易搞啦

可以每日同佢做10分鐘左右嘅訓練 (姐係同佢玩既一種)

做啱就比零食佢同埋摸佢讚佢
放狗嗰時都帶埋啲零食,得閒叫下佢個名 有反應就比零食同贊佢
呢啲訓練都可以快啲令到狗狗同你close
好呀
貓喎
想問下我隻狗(poodle) 應該有分離焦慮症,可以點? 鄰居話我出門口返工後,佢全日係到吠同喊…..
即係冇?
6個月大松鼠、見人番到屋企會好興奮、同佢互動時會幼犬咬手指、唔係好大力不過想同佢改左佢

暫時試過無咩用既野:
-一番到去唔會點比關注佢、靜係好calm say hi,放低野洗好手先坐地玩一陣->玩玩下照咬
-教佢用利lam-> Lam 完咬番
-一咬就放低+唔理佢-> 幾分鐘後理佢都係咬番
-慘叫叫痛->無視

除左興奮同梳毛唔鐘意時會出口,平時係唔咬的
想問下有隻比熊2歲 成日唔肯飲水 可以點令佢飲多啲
隻貴婦狗 唔鐘意踩上尿板,成日踩條邊到柯,柯到成個底都係點解救? 佢自己平時自己係屋企又唔會,柯得好乾淨
喺屋企有試過還原基本步由step 1開始
就咁擺條狗繩出嚟佢肯行過去聞就會獎勵佢
但佢次次一見我拎條狗繩出嚟就即刻匿埋枱底
除咗我收返埋條狗繩呢個方法之外 用咩其他方法引佢都唔會肯行返出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞