犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
松鼠狗幾個行為問題想問

1. 貪玩果隻咬手
我地同佢玩 佢知我地同佢玩
伸親手埋去摸佢個頭佢想用把口黎追住你隻手輕咬咁玩

2. 痾尿痾屎痾唔準
佢識得去到個廁所度先痾 但永遠企左一半入去當企左
之後前腳喺廁所入面 但痾喺廁所出面 大小都係

3. 出街搶繩

4. 屋企有人撳鐘就吠到飛起

有冇得搞
認真問
Train狗會唔會體罰?
有陣玩得太激動就要停。
男主人走開-呢個係第一步,
但係corgi未知係無得玩,
所以佢會追住咬。

呢個時間男主人要比指令冷靜返佢,
好似sit,down,stay咁。
再奬佢。
可以做義工,學識基本野先。
1. 最簡單就係佢一開始咬手,就拎定個玩具出黎比佢咬。

2.屙中就獎,屙錯唔好話佢。

3.搶繩可以做叫名訓練。

4. 做減敏訓練。

一定有得攪,
每樣野方法都有,需要時間同練習。
你最想改善邊樣先?
lm
呢個世代已經證明左體罰係冇必要,
反效果比想像中仲大。

上門trainer 冇乜可能會體罰,
寄宿都有機會既,
不過唔係教,
情緒發洩佔大部分。
Lm一身蟻
最想搞好2先 2 > 1 > 3 > 4
仲有個問題,屋企除左隻柴仲有隻貓,因為柴會咬爛貓啲玩具/偷食貓啲糧
所以我地將貓個area框起左 基本上個出入口係貓個身形可以出入但狗唔得,但係有時我地唔係屋企而隻柴咁啱入到去(豆柴偏細粒)佢就會食曬貓啲糧同埋最近仲會係貓個area屙屎屙尿嬲到我地仆街
平時柴柴都知我地唔俾佢入去,但係一唔係到佢就會搗亂,想知可以點教?
我每日都同佢出兩次街架
都會行下唔同路線
Weekend都會帶佢行去遠少少嘅地方
但感覺出街佢周圍聞都係無咩互動
佢又唔係點同其他狗玩
定其實咁都足夠唔需要真係同佢玩
試下換張大d既尿布先,
佢屙中就獎,屙唔中就算。

屙錯左就印一印d尿,引返佢入去屙。

哥基到2歲都唔識同狗玩 係咪已經定左一世係咁
已經好大 甚至拎走個廁所 幾塊貼埋一齊喺地下
但唔放喺個廁所入面就咁貼喺地下 佢又會咬爛哂
佢知係你地面前唔入得。
你地唔係度時要做好環境管理,確保佢入唔到去。
返到屋企話佢佢已經唔知咩事,所以唔洗話佢。
唔比佢入去既同時要加強返比佢知邊度係佢既活動空間。
咁就可以了。
有呀 我地唔係屋企會比比高入籠
但返到屋企就放佢出黎
佢就會好似癲左咁周圍跑
跑緊見到姐姐就會想同佢玩咬佢咁
姐姐呢排開始會嗚佢同埋都開始激動想咬返佢

有時見到咁覺得姐姐好慘
我一心諗住搵隻伴陪佢
依家搞到佢壓力咁大
我都有時跳掣郁手打細果隻
好似仲衰左
佢好幸福嫁喇,有你係身邊陪佢周圍去就夠。
一隻幸福狗,有主人陪有飽飯食訓得夠就好滿足。
你多唔多放狗? 唔玩其實都冇乜所謂。
只要佢對其他狗冇攻擊性。
試下圍住個廁盤,屙中就獎,屙中幾次先收返起。
咩叫圍住個廁盆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞