犬隻訓練員 2 你問我答

929 回覆
89 Like 7 Dislike
咁就好。
仲有一個問題就係佢間唔中就會唔食狗糧
之前試過唔食就收,試左一個星期佢先正常食返兩餐
上兩個星期佢嘔咗幾日,撈雞肉/ 罐頭俾佢等佢胃口好啲、順便食藥
之後佢又唔肯食糧
唔食幾日跟住有一餐食少少吊命咁
佢本身已經偏瘦,咁樣唔食嘢又再瘦咗
佢精神無問題,見我準備嘢食都好興奮
係擺低見到糧就唔食

你會建議繼續堅持要佢食糧,定加多啲其他嘢落去令佢食
加多啲其他嘢會唔會令佢挑食愈來愈嚴重
成日放 都去好多彭福
其實唔多介意 佢開心就得亦都唔會攻擊人
但佢會做風紀 吠啲好興奮或者聞佢聞得好粗暴既狗 個次佢off leash吠左隻狗2下搞到人發惡露牙撲佢差啲咬到
有時野食都唔夠吠狗吸引 其實覺得佢係想玩但唔識同人玩 因為有時都有gut patpat 又會自己引狗同佢跑但得一兩下因為人地唔知佢做乜鳩 唔想佢同狗相處唔到
如果想入行可以點做 真心有興趣
幼犬比較貪玩,要佢學識尊重,規矩,同冷靜需要時間同正確既方法。

放佢出黎最好都圍住佢,
比佢係入面玩,又可以比姐姐睇住佢玩。
佢想行埋去姐姐度就引返佢係入面玩先。
多d 2隻一齊出去散步。
唔好兇佢喇,攪到佢地憎大家都唔好。
教返佢可以玩咩同點玩就得。
可以就一齊做訓練,一齊餵下零食。
等佢地2個知見到對方就有好事發生。
可以買d bb仔果d柵圍住3邊,等佢行入去中間屙,
入去屙就獎,屙中中間幾次先收返。
唔轉糧轉口味有冇試過?
你忍心做到唔食就收做得非常好。
因為佢瘦,我建議係之後都係照收,
但係加其他野落去,你可以加小小飯,
小小菜,小小雞肉。
食糧都唔一定營養夠,
我聽你講佢會成日出街,
運動量夠就食肥佢先。
同埋勁難捉佢地痾嘅時間
佢地2隻都會專登揀冇人嘅時候先痾
試下同多d狗冷靜既狗相處先。
只要可以同到其他狗相處係同一個空間,
其實問題不大。
有好多trainer有堂上,學左基本野再做下義工。慢慢build up.
好,我試下照做先,麻煩晒你
我懷疑我就係唔識正確方法
嚇到佢傻傻地
BTW依家佢3個月如果搵dog trainer教會唔會有效
我今日試幫佢上繩
比佢咬到痴肺又咬繩又咬我手
仲反智轉身
3個月可以做d基本training,都要開始做社會化訓練。
如果你有時間可以係屋企上繩同佢行下,比佢習慣下你會會條帶同佢溝通。最重要係唔好打擾到姐姐休息。
想問多少少
如果隻細嘅想咬姐姐我應該點阻止?喝佢啊
定係點啊
一開始你攔住一個範圍比隻比高,比佢自己玩先。但係姐姐又望到佢。佢想行埋去攪姐姐你就面向比高背向姐姐,一步一步咁要佢退後行。直到佢放棄攪姐姐。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞