自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
未用到m1, 但我部mac 差唔多十年,講性價比已經嬴左window 機
手機尚且接受到封閉os,電腦我接受唔到,好多嘢做唔到
性價比低
一個OS決定你一生人的成敗

你有冇計過windows 前前後後浪費左你一生人幾多時間?

當你用左Mac之後就明白windows有幾浪費你時間

單係space 即時preview 已經幫到你慳番以年計
本身係咁諗 但新個部MacBook pro 好厚喎
好多software 冇mac係真
仲未計game
有D行業直頭唔會用得著mac
Laptop都唔打機用咩打? 手機?
你問下faker點解
佢應該唔識linux係咩
返工搵食做Paper用Macbook真係一流穩定
打機就自己砌Windows機啦or玩PS5
除非你用linux
否則無資格屌macOS封閉
除非如果本身有windows desktop我會揀mac
未出已經係, 依家仲有人會用windows laptop ? 過氣啦

你拎部apple出黎個氣質品味已經贏左先
用linux啦
manjaro, pop!_os好撚正
用咗6年MBP都未見過一次
我都覺得玩埋eGPU就開始唔方便,純粹講下有咩use case
我理解中,大部份學生都係齋laptop就算
所以買得哩堆gaming laptop,好似都係大部份係學生
打得機嘅laptop應該拎唔到出街
掃touchpad換桌面又係好撚方便
2022年仲話office for Mac走位

夢回2012
絕大部分人部機都唔係得一個用途
點解限死部機會用嚟打機就一定淨係可以睇效能?
唔可以考慮埋便攜性? 唔可以同時用埋嚟coding剪片做文書嘢?
鍾意一部機搞掂晒唔得?

不如調返轉問你
剪片呢種multimedia工作一樣對性能有要求
一樣對mon有高要求
仲要求埋大容量嘅儲存空間
同laptop比desktop一定適合好多
點解呢個時候又唔見你話唔知佢定位係乜?
點解講其他用途就可以睇成個package,講打機就唔得
依家最強windows係邊隻

唔計電競機
佢部枱機都夠曬on9
就係買撚咗佢部枱機
我以為真係吹咁吹到勁撚過中階windows機
死死氣買多部pro嚟用
Pro 就真係勁過中階windows 機啦
而家做effect都叫做接受到下
Pro max 個借就再貴一段距離
唔係多錢真係唔會買
買返嚟做兩年嘢又準備換新機
條數真係唔化算
佢平返15-20%就會考慮下
負評俾我嘅跟本係鏡粉啲frd
講真話又唔啱聽
屌,我做嘢幾代都係用Mac 電話都係用iPhone
唔好話我踩,吹大咗俾人屌係正常

用咗十幾年Mac,同時日常都接觸到Windows。
我可以答你M1真係好好多,用成都唔多跌電得好勁。
快又唔Lag,如果日常唔係用到Window app真係推薦。

利申: 買黎上Facebook YouTube LiHKG
On9先用laptop打機
有人着重mobility,例如學生哥要上堂要搬宿,唔通買兩部電腦咩
thinkpad 掛
有部15年用到依家
講笑?
之前讀書用到Autocad,講緊10年前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞