自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
有冇人解釋到點解 MacOS 裝野咁 on9 要拉 icon
同埋 obs 要 cap screen 同audio linux 同 windows 都可以但係 MacOS 咁能煩
咁不如你話我知啦
啱啱轉用macbook唔係好識用
想裝steam發覺好似無game support
係咪我整錯嘢?

玩住先
出貨量macbook連Lenovo一半都冇
仲未計dell, hp, acer, asus
win機字體用a字頭c字頭n字頭同新細明體
word 同ppt都甚少錯位
mac可以依d都唔同晒位
屈乜字體
遲啲玩xcloud stadia
巴打係咪仲用緊2011 2013?
而家邊會走位
瞓咗幾耐
咁聽落,只不過係M1用戶數量未超過tipping point啫,而唔係技術上做唔到,同一個source compile多次arm版本應該唔難。

過多一兩年個情況就調返轉啦,到時9成9嘅dependencies都有齊arm版本,甚至會有新嘢係arm only,到時x86反而唔適合用嚟做dev。
仲有堆32bit又開唔到 arm又開唔到
因為你用嘅係pages姐
到時至算啦,依家都唔係嗰回事。

一兩年就調返轉係過度樂觀,arm呢樣嘢一早就有啦,依家未仲係x86 dominate。就算係compile to arm都一定會compile埋x86啦,點會arm only...起碼過多十年啦。
搞咁多嘢至build到,你玩埋我嗰份
其實ifun 好好笑 平時成日笑 android tab予平版app
點知自己mac乜都予果時就搬龍門
仲有ifun 可以update 下啦
基本上ipad有平版專用介面既app android tab 都唔會無
反而win 有既App mac機好多都無
Idog fans乞人憎
上面條idog自己切模型就興趣
其他人打機就毒撚
mac 機連打d 休閒online驚都做唔到
Minecraft算唔算
咩事
M$ Office嘢插M$插Apple
仲要走去Apple Store係想點
一部一定要用10年?
apple都冇機海, 幾勁都冇用.
Window
封閉至好。我宜家所有網上銀行錢銀嘢只喺 Mac 機 /iOS 度做。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞