自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
又慳電但又高效能
淨係見到剪片PS 果堆 tools export快左咁多
要拎住 Laptop 周圍走黎做嘢嘅人,Macbook係咪吸引過其他Windows Laptop好多啊?
利申,未用過Macbook但咁啱想換機
個OS 咁撚封閉
打唔到機已經完咗個討論
唔係
除左剪片 無軟件用到
大部分非媒體工作軟件 無mac版
office走位 mac機=大學上網機
INTEL年代MBA已經係性價比數一數二高既ULTRABOOK啦

主要係電量同touchpad太強
邊個os唔封閉?
唔打機唔用windows 獨有 software 一定macbook
linux
都唔明點解連word都可以走位
岩 大學生 買黎上網睇utube 威威
從來都未見過走位

日日都用windows + mac office
同 windows laptop 啲喇叭音質, 發熱量同耗電量比的確更適合攞嚟睇YouTube
走位已變成都市傳說
我個word會放好多圖片 一轉機就會走位
有冇用最新office

我 office 365 暫時都冇出事
我都係用365 正常paper嗰啲就冇乜嘢
喺一去到多圖片 又或者啲字型唔同嘅時候就會出事
Windows咪又係closed-source
全部都講緊舊版 office
一係就係冇安裝字體
咁一定出事㗎
讀書 做project 一定試過d 傻鳩用mac機 攪到錯晒位
要裝fonts 呢點真係幾麻煩
M1 有啲廢 M1 pro好啲
之前用M1做media嘢lag到戇鳩鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞