自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
Arm最勁係performance/用電量個比例好過x86
講純performance真係冇得同x86比

你當Fujitsu富岳係流?
你覺得x86好過ARM最主要原因都係而家嘅software係寫畀x86 唔係ARM效能唔得
switch 同 winos比?
online game玩到?
關你撚事 傻鳩
有咩game 係打柒俄佬架,想幫烏克蘭出返啖氣
https://lih.kg/2900413
潛啦傻鳩
有冇加ram?
唔好再推apple product。靜。
真 咁就係唔係天下啦
Arm呢個優勢係可以用一樣空間放更多嘅processor 而比x86更遲出現散熱嘅問題
所以先有fuguku
咁個問題黎啦 supercomputer係靠tflops去計個computational power 咁只要地方夠大 大把錢 起部x86嘅fuguku只係時間問題
返去效能個問題 arm冇design過比intensive computing 冇相應嘅指令集 冇compiler 唔係點解x86會用多咁多電
如果你google下intel compiler 你就知呢d野夾埋可以run快幾多
加咗上邊講曬
佢個陣吹到咁勁又rtx 3080又點
鬼知咁廢
1080落effect彈下字都lag 講經
比你提一提又要講下 用unity寫game冇得build黎試,visual studio又冇得寫form app,得console有得run,寫web直頭最憎safari,鬼咁多issue 只係寫ios app綁死左要用mac,唔係既話都唔一定用mac機寫code
估唔到硬件台多左咁多ifan死忠
Office 用airdrop 比file同事幾方便
雖然要整嘅話windows都搞到
不過可以過埋落iphone又真係幾好
要打機 乖乖地用window

要做野 上下網 睇片 做下media 野 就用Mac 啦

同樣重量 Mac air 完勝
apple想MacBook好似iPhone咁
整個自家生態圈依家好多野window/osx都support
再咁攪落去 就好似android/iOS咁 兩邊完全分家
唔差在 xcode 垃圾中嘅垃圾 多bug到仆街
唔係要寫ios app 真係狗也不屌
家下係咪得CS啲code先叫code先?Mac機冇software比我寫vhdl
但好多software windows獨有
我又唔覺喎,好多文件處理都冇windows咁好用,finder個界面奇奇怪怪,又冇得copy path咁去一個folder,睇圖既default viewer又冇得上一張下一張,word既走樣問題上面已經有人講左,同埋有樣野真係好唔鐘意係佢啲跟機app icon真係好柒 mba個外型咁靚但入面啲icon咁柒真係好想死

Window notebook 過到5年已經要還神
係咪你誇張咗咋python + R 重度使用者 so far 未遇過咩package唔得
有一樣想搵好多年都搵唔到代替品

到底有無MacOS版既Paint.NET
富岳做到最強原因係佢有埋SVE 可以到最盡AVX2048 簡單啲嚟講intel當年好自豪嘅AVX512已經畀ARM完全超越
至於x86版嘅富岳真係唔知要食多幾多倍電先做到同樣嘅效能
另外而家嘅software好多都base on intel 嘅instruction set嚟寫
所以你會覺得一冇咗果啲指令集就好似慢咗好多
但呢樣嘢唔係唔可以用software嚟解決
eg Rosetta2咁上下嘅solution
Intel塞埋塞埋好多我哋用唔着嘅指令集夾硬要人食埋再嘥人電你哋反而力撐 真係R晒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞