自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
唔知依個spec夠唔夠呢?
仲要平過MacBook air

https://www.microcenter.com/site/content/specialoffermsigaminglaptop.aspx
咁講啱嘅
不過我成日預到一個問題
部機插住電叉住黎用
但係有時行啲好CPU/GPU intensive嘅嘢
發覺部機啲電會一路叉一路跌,熄左optimize battery charging都係咁

同埋macos個windowserver同埋kernel task用好多CPU同埋電
2.25 kg 不了
你講既係事實
但係windows 生態都唔係咁易打破到

但係你睇返apple 最新個期財報 mac 機銷量升左好多 m1晶片絕對係打敗windows 第一步
我其實從用家角度黎講
希望可以百家爭口鳴,有得揀幾時都係消費者著數

不過好似我上面自己都講
用完mac就真係番唔到轉頭
唔考慮打機既根本冇理由laptop唔買MacBook
如果唔打機 mac 真係高質過windows 太多
但係如果要打機 依家只可以焗住用windows

如果mac 可以打到機 我肯定市場上一半用家會轉晒做mac機 無他既 只因為個apple logo
有2樣嘢要搞

1)x86 軟件轉移/虛擬
我知佢個虛擬機好撚勁,但係舊軟件唔會同 apple update, 所以 apple 要整到 Rosette 勁到令舊 x86 軟件都行得好好先得

2)遊戲
唔駛講啦,我之前用macbook air 上網同文書無問題嘅, 但最後都係鍾意打機所以轉返 windows
好似可以,在 display裏面我見到有 Adobe RGB
有少少雞先定蛋先問題,如果apple market share 再升,我相信會多d game developer 開始搞apple gaming
女仔係推介mac

麻甩佬黎講,除咗打機,仲有bt同睇av放咸相,mac果個檔案分類法會令你好不安
上面班i俠癲撚到
Macbook 冇得打機=用laptop 打機係on9

第時apple 出部gaming laptop 肯定成班衝出嚟話用laptop 打機好撚爽
如果睇佢財報個升幅 應該2025年會有15%左右市佔 甚至更多
屌真係試過,個風扇重要響徹雲霄
所以你咪做低層囉 話左係sent out唔係內部d猜波email嫁喇
windows update 真係on9 既極致
我都係雙修 平時上網都係用mac 打機就轉用windows
不過前2年啲卡炒到咁高 無換卡好耐 5k只可以買到3060 我接受唔到

反正windows 帶比我既只有痛苦
咪就係send out clean+mu 囉
講真句,apple 理應對game developer 吸引過windows
全部機個spec 近乎統一,唔使理向下兼容,output 一定stable 過而家,少d 機會俾人屌先
想知道有啲咩出名software喺MacBook冇
上面隻玩具狗話8000樓下阿,
8gb ram 512GB SSD
有咁多片要剪會買最低配置咩
好啦上到去16gb ram 同1 TB SSD
12000$
咁既價錢我買AERO 15唔好
成日覺得我買部機返來,要等Microsoft用完先到我
不過當年部Dell dual core(2016年機),新機我估會好少少
啲idog真係cls
而家新機都係差唔多
https://youtu.be/1GYbzJaXy74
ifandog不願面對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞