自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
講真用macbook 文書上網買最平個部就夠

Mac唔打機 雖然都有mac版steam

Pro max model 係做3d 剪片 後期 製作 夠打既都
普通人唔洗買

講真要打機買返gaming laptop 實際啲 同一樣做到下製作野
ios就真係封閉
macos都算封閉
i use arch btw
Bluestack /其他android emulator 中伏機率 50%
Visual studio code 20%
日常使用20%
Upgrade OS 10%
平均一個月一次
我由mountain lion 用到big sur
除左Mojave stable 啲之外其他都係俾狗屌
而家裝返windows 算鳩數
你試左我唔洗試呀,師兄部搵食機唔掂就快快放咗去換過部算
係直頭好過 creator laptop
Max太貴
Pro 係平衡之間
如果唔洗整到marvel咁
可以用Pro
千祈唔好俾佢呃咗好勁好勁去咗買m1
都話買咗部m1pro
用咗十幾年mac都未見過
linux > all
on9
unix-based既OSX
可以customize既野絕對比window多
而且unix代表有好多function
都係open-source
起任何linux server用同一套command
學一樣頂十樣
window果d cmd
除非搞台local同埋d自閉internal外
完全係學黎搞,通用性極低
Macbook是生活態度 完

利申 用macbook air m1最平個款
sorry無爬之前啲文掂呀最緊要用得暢快rend得又快
真 我用Linux
唔係有咩特別需求都唔會專登去買quadro
btw i use Arch
死廢青
印象既野, 睇黎都改唔到架啦
你試下windows cop落去咪又係走位
M1都開始俾人嫌棄 你叫intel amd 情何以堪
工程 幾乎 全部都無
問題係佢得粒cpu冇得插多張display card
要買個外置而家都唔知sup唔support到
上代就話得啫
不過算啦 呢個係坑嚟
入咗會做嘢係方便好多
呢個都係事實
打機就砌多部pc用啦
唔好諗咁多
俾錢最實際
16定8gb ram
m1架構食ram到爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞