自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
你兩部機開出嚟個font唔撚一樣已經知咩事
垃圾Word要開埋Embed fonts in the file
一係就兩部機都裝一樣嘅字體
你咁樣Save 就算兩部PC 是但一部無你用嘅Custom字體
都係會轉default字體然後走位
bioinfo,好多都得x86
快就係快 有時係追求快過0.01秒 唔係追求cost efficient 特別係computational intensive嘅野
我好樂見有第二個competitor 去追intel同amd呢兩條友 唔係佢地一世都唔會拎d新野出黎
但係我係睇法冇變 arm係取代唔到x86
唔係software要追 係low level個堆library 呢堆library先係call instruction嘅野
你有冇10年時間去重寫呢堆野啊 重有呢10年 x86又唔會進步
Yahoo聰明筆發現老人家
果堆嘢其實冇想像中咁難重寫
Apple肯包辦埋嘅 有錢點會唔得
不過就算做咗你要optimised 俾M1果啲機一樣要再寫過咁濟
同埋事實上Apple係冇諗住理
佢而家有嘅product所target 嘅根本唔係果啲人
佢要嘅係市佔
只要佢dominate到個市場你哋好自然會optimise 埋畀M1
更何況iOS同Mac app可以互通
整iPad版可以俾埋Mac用
咁樣反而方便咗開發新App
至於x86呢10年會有咩進步就未知
但可以睇到嘅係只要x86一日都有咁多指令集係身
佢都唔會慳電過同期嘅ARM CPU
lm
Bootcamp
利申全公司幾千人都係用Mac
好多公司機都係用Lenovo
我用緊asus x13,全方位可以用MacBook一戰
慳電,夠輕,CPU夠力
加埋touch screen,可以用筆畫野
mac 版365 唔係live sync

齊做野嘅話成日食content
如果以m1 air 7799大約呢個價去買windows notebook
有咩推介
枱機,唔係Mac mini,即係iMac啦
其實用咩form factor同性能無大關係喎,除非係MBA
定你真心覺得部機掛住iMac個名,就可以無視個spec都用得嚟揾食先
其實有好長時間Apple都賣緊部用MacBook Pro 兩春i5嘅袋底iMac,咁你又會唔會中伏先?
而你又真係信啲打手喎
唔話你係ifan 對唔住自己
我日日用喎
有咩分別?
前排我想on scale 拉張圖
搵唔到software 做
有copy path你唔識用咋
Laptop打機都係未解決到散熱問題所以macbook 係最top
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞