自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
Swtich呢啲垃圾機根本都冇競技性可言,冇mouse keyboard已經係死罪喇。
個人覺得Apple有啲食水太深
雖然而家通脹,乜7都貴。
以前 Intel 機發熱年代就會,而家M1機唔熱舊電都難啲壞,macOS 本身都有 optimize charging 會自動放電
當然得閒郁吓電池就最好啦
gaming laptop定位咪就可以用埋黎gaming
多一個你用唔著嘅賣點
唔代表其他人用唔著
返學用tablet 屋企用desktop
m1 macbook唔剪片諗唔到有咩用
死廢青
我淨係想問一句, 你呢班蘋果撚收咗幾多錢,喺度開post?

唔好話九成九人開工根本唔會用蘋果, 就算真係要做美工嗰班,有幾多個要拎住架機周圍走?你估個個都係日日坐starbucks,扮撚曬嘢喺度上網呀?

順便同班飲咖啡上網撚講句,2022年啦已經,喺咖啡室攞laptop上網實在好out,見到好嘔心, 好似著住件g2000西裝週街走一樣。

好心知個醜字點寫,搵個地方匿埋啦!
如果你係學生而且係co-op嗰啲,你可能要四個月(一個SEM)就搬一次屋,咁你又想打下機的話,的確有理由搵部打到機的laptop

而且真係想高效能,其實可以駁埋eGPU,而家新機基本上都有Thunderbolt3/4行到PCI-Ex4,都係個幾好的方法。當然咁加埋就唔平
其實都係睇用途唧
如果你做開creative野,真係得Macbook 先有full package 俾你
靚mon,靚喇叭,快chip,外型夠subtle
Windows 機硬係唔知點解要將top tier 硬件放喺部為打機而設計嘅laptop, 見到個樣都覺得奇怪

就算係文書/develop用,新 MacBook Pro 個keyboard 都好好J,打字好爽
幾多年前?
multimedia, programmer根本狗衝唔使諗
果啲靠office文書工作揾食 咪覺得無用
上面咪有人答咗你
Autocad 都用唔到嘅垃圾
switch 用黎搭飛機玩
點樣用唔到法?
加埋字體就GG
但有好多python library都唔support m1晶片
利申用開Linux
屌office走位個班其實係屌緊Microsoft
你個處境我理解

但又插外顯,都應該插埋外置moon吧,最尾都係laptop當枱機咁用,好似失去咗laptop便攜既原意雖然你個處境係要用laptop比較好
Lenovo Thinkpad永遠係心中最好~
只係上網開幾十個tap已經嬴window
試過用docker, android studio 就會知M1有幾咁垃圾。不過不得不説近年係有進步的
咁點解人地打到你打唔到?
我買gaming laptop嘅原因,其實都唔係打機,而係剪片文書,唔好以為文書一定負載細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞