自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
唔好玩啦
呢點就真係屌得合理啦

excel 有啲shortcut, function 係唔同
讀大學打論文同出黎做野,走少少位比人追住黎咬
以前連excel shortcut都唔同,真係cls
同意,m1如macbook air只可以for入門media嘢用
利申:mini最高配置,但係三開pr ai ps,會無啦啦app加lag(已經裝for m1用嘅adobe softwares)
我有MacBook air
但用唔到windows portable pdf editor
其實MacBook air 有冇免費既pdf editor
貴撚到閪
天咩下
唔打機一定係
M1 MBA平過哂同級對手
Word未必會走位,ppt format就好難避免
我唔敢以偏概全咁講,如果你做kernel嗰啲hardware相關野,我估用返x86加Linux會更好;如果要connect equipment ,就Windows compatibility 最好

我在部Mac 上面做的code都係基本野,例如在Visual Studio Code 用Python畫CAD出GDS file等,performance唔係問題,所以咩hardware都冇乜所謂
Heavy workload我多數在返部Linux workstation 上面搞,但好多時個front end都係用部Mac

最緊要部機電夠長,又夠responsive ;
M1 上面PPT+Zoom+OneNote幾樣嘢一齊行我都好少聽到佢個風扇會轉(長時間keep 1xxx RPM,CPU多數都不過係40-50C
個TouchPad 真係冇第啲牌子整到
用過hp Asus dell 過二萬既laptop
個touchpad 都係廢過幾千蚊MBA
On9 Airdrop 出左十世啦屌
thinkpad紅點
用laptop 打機已經完咗討論
真 冇乜點聽過風扇聲
巴打做啲野都幾專
Mac Trackpad真係世一,用落真係mouse都唔洗
其實仲存在, 我PC有裝, 但macOS真係冇左十世
用過X13 Gen 1 AMD
新一代粒紅點已經又薄又硬
部機仲要有bug,瞓著起身粒點sensitivity會低咗,bug report咗半年先有bios fix
睇死佢都唔在意粒點,命不久矣
同問,而家等6月發布新機
但同時間好想換thinkpad x1 carbon,有學生優惠先10k,真係好抵玩
雖則個touchpad 值得吹奏
但係個macos bug 到仆街
我見呢個灰屏一定多過windows blue screen

唯一可取係Unix 底做某啲 development work 易過windows 10

Windows 11有Ubuntu subsystem 已經解決左呢個缺點
要時間先習慣到
我大學果陣用 think pad, 第一年完全用唔慣紅點
但係第二年開始用慣咗就無點用過 track pad
真係同其他notebook完全兩個世界
咁PC聽AppleMusic我都係重用緊佢
AppleMusic個web interface差到SteveJobs都用到翻生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞