自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
打唔打係一回事
打唔到係另一回事
同價位既laptop好難贏到mb
同埋用慣左既touchpad + osx真係好撚方便
用滑鼠反而仲麻煩
Parallel desktop重係好垃圾
arm x86 兩個architecture
上面有好多人講過 好多library都係x86 based 唔係一時三刻搞得掂
我諗要以10年計
我又試玩下fedora先
POP好撚食RAM
返過幾個人既startup用MacBook
幾十人既中小企用iMac
幾百人既中小企用Macbook
幾千人既跨國企業都用Macbook
高效既工作環境提升既工作效率遠遠高於用廢機
https://buzzorange.com/techorange/2021/12/03/macbook-pro-can-save-devs-time-and-money/
就咁睇唔覺得apple有plan出返intel
而家個樣係覺得自己帶得起arm 跟住開始多人搞
我自己睇arm個優勢冇想像中咁大 最尾得佢自己搞 最後變獨家村
唔會喇
講明2年transit
出埋mac pro就功德圓滿
最緊要係自己ARM chip可以賺多筆
除非intel開放授權x86同AVX果啲指令集
唔係根本唔會返轉頭
macbook太重啦
Apple其他os都可以話封閉
唯獨MacOS一定唔係
arm中撚哂伏
osx係好用 intel果時我都首推
但上年鳩痕貪得意買左部arm
用落先發現仲有好多好多好多好多好多係唔support arm
可以話我抵死無做好資料搜集既 但無諗過比本身想像中多
如果你mac windows linux都要用 你都要預要一部x86 一部arm架啦 儲定錢
macbook要壞都有啲難度
copy txt都會有機走啦
D人吹到arm咁掂 好難唔中伏
Arm最勁係performance/用電量個比例好過x86
講純performance真係冇得同x86比
如果真係咁掂 一早dominant嘅就係arm 唔係x86
Arm之前一直都係embedded system度用多 因為唔使比咁多電
你而家port佢當電腦用 你諗下
真係覺得mac excel係有心玩尻mac user
M1 = 內顯 grade
剪1080P咪冇問題
WSL邊可以同native OS比,唔係嗰回事
如果洗完機黎都係咁似係你hardware出事喎
睇中文字真係好撚差
有d似an機種感覺
用win機玩死堆support啦
唔明有咩分別
用ARM寫出嚟嘅C++ source code同x86唔同?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞