自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
你講既大部分公司係講緊香港停滯左幾十年既公司
定外國pos
定講緊IBM
我試過,我真係試過
之後面朦朦咁齋聽同講
成班friend 都唔打機
打唔到機真係無咩問題
用MS office 點會走位?
係咪仲停留左起mac 無ms office 年代
你呢句調返轉講都得啦
咁多時間睇劇, 不如打多個game,約下朋友好過啦
睇劇有乜野咁有優越感
嚟嚟去去咪得IT同設計公司會用Mac ....
正常企業都係Dell/Lenovo/HP
你要咁講你咪買你既apple ,
我買我既gaming laptop 囉,
講咩Apple 既天下
//其實講真呢個時代邊個唔打機//
呢個社會係有唔打機既人,所以windows laptop 真係無吸引力
打機有ps4 ps5 xbox desktop
點解要用laptop
你剩係夠錢買一部

MacBook market share 10年前已經唔只10%
一路穩守市佔
講出黎都唔面紅
對班毒撚黎講打機只可以用電腦
明明console 打機仲好
啲大陸人¥30蚊淘個update 既office 都要慳
你公司d客係未全部都用MacOS ?
不如回應下10%
定唔夠膽回應

開始人身攻擊
講下你幾時出黎做野
mac word, excel, ppt 1990年前已經有
冇時間揾最新, MacBook market share 10年前已經唔只10%邊度嚟?

https://www.canalys.com/newsroom/global-pc-market-Q4-2021
哩個包埋pc唔準, 不過出貨量計notebook佔8成睇住先

唔好鳩up
俾啲"MacBook market share 10年前已經唔只10% 一路穩守市佔" "macbook已取得laptop天下"嘅數據嚟睇睇ok?
用laptop打機咪用laptop打機
2022仲有人話唔可以用laptop 打機
唔明用laptop打機有咩問題
又慳到位又可以駁mon 當desktop 用
我用緊Fujitsu UHX, 700g又輕又有lan,
部air已經收埋櫃桶底
你理撚得人點解要用laptop打機
事實就係macbook打唔到機, 取得唔到天下
哩個只係其中一樣, 工程師唔會用mac又係其中一樣
總之macbook就係取得唔到天下, 明未
又捉到一隻
明明講緊laptop
講乜野EPR
Oracle EPR 用Mac唔Mac 有分別?
Firefox chorme edge 都係行JRE

講緊laptop arm就沖出黎柒

Mac10%市佔都無下話
面唔面紅
工乜程師 傳統工程公司 civil mech 大電
買部macbook機 乜軟件都用唔到
果然高效It 做It 都叫做工程
咁system76真係賣laptop嘅,hardware software integration始終好啲,用佢哋啲機至少唔使煩driver問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞