自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
一出switch即買 你買咗幾耐?
有pc夠多驚?上網睇咸片做功課連switch做到?
咁又唔係
你寫隻病毒for windows可以接觸到8成以上pc用戶,你寫隻病毒for mac連2成人都唔夠
比例差咁遠,喺中唔中毒之前連寫都冇人寫
講又唔係咁講
open source software 又真係安全啲嘅
至少source code個個可以睇 有咩vulnerability都patch得快啲
TempleOS應該唔會中毒
一下子轉Mac應該好難適應,要經歷一段時間雙修
我以前都覺得gaming laptop無用,但自從屋企有bb之後就發覺部枱機砌到幾勁都無用,因為你根本玩唔到。
除非你屋企有獨立書房就另計。有bb既應該明我講咩。
font 問題, mac 機 default font 唔係 times new roman, arial, 新細明體呢啲

如果 mac 機開 word file 打完堆字, send 去俾個 windows 嘅朋友開, 個 windows 無嗰堆 fonts, 就會變曬用 times new roman 去顯示, 就走曬位

我用 windows, 亦無 mac 機堆 font (上網搵過搵唔到, 想裝都裝唔到), 次次朋友 send file 俾我印我都叫佢轉咗 pdf 先好俾我印, 超唔方便, 想改嘢又要叫佢改完再save as pdf, 我呢邊完全改唔到

無錯, 係嚟到 2022 年都仲有呢個問題, 包括用 365
根本就係Micro濕萬年唔fix
m1 用耐左好lag
我都係上youtube netflix, 用下 tg
已經超負荷咁
ching點樣用先可以用到lag
段片好似係paste完之後先揀paste format??係咪同用左上角copy format個掃把仔一樣?

因為我份工對formatting要求好高 之前wfh我都用左好多時間研究都好似無快過windows 既做法… I mean做係做到 但要㩒多2下

同埋我公司同屋企MacBook都係最更新 我係MacBook整完野 send返公司睇d format又係移哂位 我呀姐有打過嚟屌我 我仲堅持自己有執 佢先 FaceTime影比我睇
做野機用mac真系搵自己笨
Formatting要求高就用返Word個style功能好啲
用 Windows 無問題
但長遠搞到個人好撚蠢

一係咩都唔識,做乜野都又搵又 click
又係搞到自己 programmer 先快手做到輕鬆野
下 自己房有坐枱機
Laptop有時坐出露台用
Ching建議你報吓Microsoft Office班上下堂
學下用office
Why not both?
呢到好多人用緊開心版,update 唔到
M1 pro 應該都勉強打到機?雖然要另外裝個software
鳩估仲用緊Chrome用耐咗唔夠ram
Copy path 係 right click , 撳 OPTION, Copy XXXX as Pathname, 或者 Command-Option-C
去就用Finder 既 Go to the folder, 或者Shift-Command-G
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞