自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
十年前仲係銀灰色UI個word真係會走
但係轉咗版之後再冇見過走位
如果拎黎做野 衰一次已經可以仆街
機率即使細左
我用 M1 打 Starcraft 都要較低少少
唔計打機嘅話根本贏到開巷
其實好多windows 用開既software
mac 都仲係未有替代品
好多windows 好易edit到既pdf
mac 都好難用
可能係我自己問題
咁講當然誇大左,但係對比Intel 時代的高價低spec,Mac M1開始部機係值得買左好多;
唔熱,電長,用電池都可以行full speed。compatibility 來講日常software好多都已經有support,我在大學做科研,做簡單coding,Zoom meeting同用PowerPoint 等等完全冇問題。有時用埋來剪GoPro10 5.3k片都唔覺得佢慢。

玩game當然就唔係好關Mac事,但作為front end在工作上用我覺得係一流,最緊要其實係佢唔貴
好多用開啲 software 或 plugin 無出 mac 版

所以只好繼續用 PC
根本windows 自己唔同office version 都會走位
係都要針住 mac
如果真係拎嚟做嘢
你連對面嗰個用乜嘢office ver 都唔知
send 之前又唔check吓兼唔兼容佢個 office
根本就自己戇鳩
咪係,做咩都要經個垃圾itunes
0效率
itunes 消失咗好耐啦師傅
寫 code又點計先
巴打做develop 用Mac係咪一流
send .docx 屌走位
不嬲mission critical唔可以走位=pdf
清,講緊macOS
Mac個預覽程式就可以edit PDF喎
Mac用excel成日formula唔load,
除咗teams 小咗d功能, 唔覺office有乜問題
做咩督爆自己未用過macbook
ultrabook = 係
MBA = 最平total package
ifun 會當見唔到
直情好用個adobe, 好容易分頁出嚟
點解要用laptop打機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞