自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
清你點樣出到呢個screen 我用咗6年,3部mac都冇出過
至於WSL,其實都係用返docker,兩邊都用得
我有m1俾老婆用,我仲用緊2019 MacBook Pro暫時剪4K都仲ok就唔轉住呀
如果你唔打機,諗唔到點解唔用
爬曬文都未見有人拎差唔多價位既機比下
用laptop打機
你剪4K野?
同埋m1個用電量同低熱量呢下真心屈,電量至少多之前intel cpu 20-30%,有時帶出街真係charger都唔洗
咁解咁多mac仔講剪片
連登咁多仁做utuber 或者媒體
仆街禾連windows movie marker無用過
laptop打機
毒撚個世界得打機
你個frd定你做剪接?
你試下用m1剪一次4K先
當你落兩個color layer 用1/4 load 都會lag
唔好講話啲嘢彈嚟彈去又綠幕又盛
剪片唔會用m1
問下行家就知
利伸:受害者

<<< 行家,即係搵食啦
剪片搵食,用M1呢個檔次嘅U做乜鳩
正如搵粒同代i5 1035G7做同樣嘅嘢,只會更lag
呢點同M1無關,係你期望過高有問題,仲話自己受害者
轉ARM後部機唔識熱先仆街
2月凍到CLS嗰幾日真係要拎返部intel mac嚟用
淨係見到剪片PS 果堆 tools export快左咁多

岩用咪係,唔用果埋tools就
其實屌macOS封閉嘅人十個有十個都係冇用過
以為macOS同iOS一樣,乜都上App Store download

你用過你應該發現根本2022年用macOS冇咩特別嘢係做唔到,除咗啲好pro嘅app e.g. AutoCAD
1080/4K電視節目/廣告都有
M1 真係唔建議用
YouTube 都唔掂
建議驗眼
咁5nm同14nm系有差距既
intel 買起左台GG 3nm唔會用黎整乜
同價位邊部notebook 唔lag
正常人唔需要識,但唔識又咁駁嘴真係少見
佢個陣吹到m1咁勁
鬼知會中伏?
佢枱機一係m1一係promax 個價差3倍
點知會推唔郁
唔係我期望高
係佢吹大咗
唔系吊mac 封閉
而系mac除左媒體類根本9成工作軟件都無
用左arm之後問題仲多
我以前都係masOS,就係autoCAD同solidwork用唔到,佢哋根本唔support ,MS 又成日移位,之後先轉會Thinkpad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞