自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
公司系統用window
粒m1識飛都無用
xps, zenbook, razer blade, x1 …etc
部部都貴過哂macbook pro before m1 pro
然後佢地班人話mac overpriced
可能初中冇學到公平比較,講既十論點全部斷鳩估
因為你未做過大Form/公家野, 交換親文件比人一定要.doc比人,D懞撚客好鍾意投訴你d野用唔到開唔到,D膠層又鍾意臨交貨落remake落文件做comment,之後開會話自己全程參與,所以email文件比人一定係用兼容性最高既version
細細聲講:用PDF管理form size係好,但唔放上server比view link人既話,又會比人投訴你塞爆人email嫁喇
macbook la
xps冇咁好操
如果你既daily tasks冇依賴windows就轉mac
life is short, use MacOS
未買千奇唔好買 你永遠唔會知有咩仲係未SUPPORT
一係買返INTEL版舊機 一係買WINDOW機 等多幾年先算
好撚多野ARM都係冇
用左十幾年都未見過
一部都至少用十年,用兩代成廿年,仲有咩software 取代唔到
一個post 引出一堆人唔識用word 要set text margin, form size, review print size 就話windows 都搞唔掂Word會走位,連apple都鬧埋
如果返工有認真用過office搵食 做過正式印製 應該唔會問呢d問題
點解要以偏蓋全呢
做左十年野所有同事都係用MacOS為主
而且唔係淨係得MacBook
仲有用iMac/Mac Pro
我就未試過抬部iMac落cafe上網

成日飛同搬屋唔想買檯機
Dell又咁啱有啲可以打機嘅薄機
唔係一定買macbook
除左寫ios app 諗唔到有乜必要買部mac
公司計一定係windows行先
自己用就是q但啦
大部份嘈既人都幾肯定無用過
或者用過iPhone就當自己用過
唔係
從來都唔係
已完
其實已經無分別,甚至更快,做web都係mac有feel好多

linux唔係一個laptop friendly既OS
macbook + MacOS 係成個package, hardware好, UI/UX好, screen靚, 能源效率高, 少問題令你focus係工作,而唔係係度搞部電腦
做多次功課
我買枱機唔係買mini
要柒幾多次
如果你公司冇自己template咪冇問題
如果你公司有自己template 講緊有internal macro set好哂個隻 都係要落返機開先用到
有用Linux都唔會覺得MacOS封閉
係MacOS直接用到好多Linux既package
[讚]
mba / mbp 用料係靚好多
以價錢差唔多嘅 Dell xps 15 最高配置做比較
一年保養後大班用家燒底板
開機無限 loop 開極都開唔到
我自己係連續2部出事 (勸大家唔好買 9500 版本 xps)
上 dell 官網仲臭串屌客「咁你咪攞返嚟整囉」
原來係設計出事老母板短路
其他死電死mon更加不計其數
cooling fan 就算 underload 都係長 run, 又嘈又熱又徙電
hang機直頭係生活日常
至於咩 windows 強制 update、memory leak 真係講到口臭
同樣係美金 3K 嘅旗艦 laptop
mbp 幾乎唔駛restart
兩年來相安無事
而且 macos 可以針對自家製 hardware 進行 optimization
同一 hardware 之下 macos 就係快過 windows 仲要慳電
mbp 叉一次夠你出街睇youtube開20個tabs
寫program 加 zoom meeting 直落 10個鐘毫無難度
有邊部 PC laptop 可以 ? 佛系運行都唔得啦
淨係你個風扇都chur哂啲電

PC 用家鍾意串你唔識 config windows 所以有各種問題
但點解要用家 config ? 點解mac 唔駛config都好地地?
同事中有 windows 高手,佢又唔識 config ?
點解 PC laptop 咁易死電死老母?又係 config 問題 ?

[彈]
到呢度都要踩吓 mac user
mac 雖然比 PC 好用少少
但唔係壓倒性
唔係事必要用你 mac
mac 似 unix 無乜好吹奏
講到尾咪就係個 terminal 似
OS 嘅皇者必定係 Linux
windows 有 cygwin 有 linux subsystem
已經可以模仿 linux 嘅環境
再唔係一個 vmware 已經可以完全取代你甚至更好
唔駛一定用mac
programming嚟講
mac 比起 windows 只係方便咗
連優勢都唔算
至於 mac user 鍾意吹奏 mac 剪片勁
同 PC user 吹奏可以打機一樣
都係一班唔願意面對自己部機有缺點嘅鴕鳥
最後,奉勸 mac user 個格唔好咁衰
用 mac 唔係咩高人一等
坐 starbuck 開 mbp 唔該你練好啲 touch type 先
唔好打字用嚟用去都係三隻手指
令其他人誤會我哋 mac user 都係一班低能
真係開機就唔好用嚟用去都係 gmail 同 youtube
手機可以解決嘅事你都攞部 macbook 出嚟
柒味濃郁之餘仲阻住其他客人
有時行到攰想坐低飲杯嘢
結果張張枱都係 mbp 撚 check email 你話幾惡頂
有時間上 forum 開引戰 post
·不如寫信叫 apple 整好啲 icloud 同其他 3rd party integration 啦
你幾勁都係得 25% 市佔率
仲係度整埋啲假 benchmark 打飛機
明明快 10% 就吹到快一倍
知唔知 fanboy 嘅巨大噪音令 mac 變得討厭
憎 apple 其實係憎佢啲 fanboy
mac 真係幾好,應該有更多人用
但好多一提apple就屌哂口,近乎非理性
就係因為 apple 呢班類似小粉紅嘅 fanboy 日日出征

呢個post預咗負評
兩邊都有唔願面對嘅缺陷
靠踩低對方嚟維持自尊
唔講我都唔記得m1出個陣吹到幾大 勁過堆rtx
之後到出左m1 pro m1 max m1就變左慳電u
你估個個都打機咩
個啲正宗盲鳩 ifan 嚟
唔講之前吹到幾勁
唔做功課出嚟柒
十成九都係買得部機仔周圍咬人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞