自從 Apple M1 出左之後,Laptop係咪就係 Macbook嘅天下啦?

806 回覆
666 Like 199 Dislike
乜公司公司愈大愈少買apple
冇用開R,不過希望遲下會多啲ARM library
Python so far numpy scipy matplotlib 嗰堆都用到,冇check過, 不過我估 default裝嗰啲 library都唔係 optimized for ARM,效能上應該唔及同grade x86 CPUs
據聞五代係最差
3 6 7 就好好
Surface Book ,surface laptop 都叫追得上Apple 嘅
走位有冇例子
用緊ms office 幾多?
同埋行cloud 把啦

要打機就買gaming laptop, 但唔打機就一定係macbook
唔好玩自己,拎部舊機玩 Linux 做 python la
numpy 呢啲 default 緊係得,試下 pip d 人地開發既 code 即死
打機都轉左macbook
就知m1 咩料
MKBHD用mac剪片 由一個𡃁仔到咁大間studio
你個行家係咩行家 做hollywood用緊avid?
https://www.youtube.com/watch?v=pkuxIy3kFZM
我自己就未轉M1呢家用Davinci 同fcpx多,AE呢家好少用囉
商用機 傳統三廠惡晒
售後差太遠
如果唔係專業用戶,m1air已經無敵
剪片其實無乜必要性用mac
相反 mac 除左剪片就乜軟件都無
笑撚咗
唔識真係唔好衝出嚟柒
Lag到仆街同剪唔到係兩回事
我講緊m1 lag m1pro 順
睇返上邊先
真係柒少陣當幫忙
兒登dead heart真係搞唔撚掂
用黎上網睇utube 一部ipad 已經無廠
無可否認macbook個喇叭真係做得幾好
當然,純粹講用到,我大部份task有 workstation 去run

不過某啲library, 例如我用開的gdspy(本身都唔efficient),M1 行起上來其實同粒2700X差唔多
除左foobar2000同Word, Excel, Powerpoint用Windows行係最好
Mac真係全方位屌打
ipad pro 好d 定佢好d
拎出街嘅意思係由一個site去另一個site啦,唔係話要停留喺Starbucks打機嘅,所以都expect係長期插住電。

部laptop主力係for做嘢,但有時就係想一部機搞掂晒所有嘢,咁呢啲scenario,windows機就真係比較好。不過都同意laptop打機時好撚嘈
Fcpx剪死過兩次ssd 就冇再用
一節片 下下footage 5百幾gb 真係搞唔掂
Davinci 純粹覺得佢轉片麻煩
同埋落得多effect 一樣會lag 要轉一定轉 M1pro 以上
千祈唔好轉M1 真係屌出聲
未用過pad pro,唔知
mac機 9成仁都系得行browser
又真系幾吊打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞