Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
屋企大又唔拉線就係咁
走廊問題唔大 關鍵係你擺位可唔可以直射入走廊
有冇floor plan 研究下擺位
再唔係咪俾錢買部 mr7350 +舊果部velop ac1300 做mesh 解決
可以
子機換去冇咁差果到 會唔會好d?
呢d 加錢租 不如自己買
冇呀 唐樓搵唔到
本身屋企人搵人換係諗住可以天台都收到但點知仲差咗
都應該會買過部再用埋本身個個many thanks
想請教下linksys wifi setting
我見而家2.4/5 GHZ 都用左mixed mode
有沒辦法FIX死5GHZ用AX?

因為之前部LINKSYS舊野有得FIX用邊隻 (G/N/AC任一)
想請教下router擺黃色呢個位,但入到房經常收唔到,需要上mesh嗎?
用緊asus RT-AC86U
用wpa3 應該就ax
不過fix唔fix 有咩分別
隊到出走廊可能就收到
唔想佢跌落去n/ac
你冇呢d device咪唔會
冇得fix 死用ax, mixed mode 向下兼容的
想問下asus RT-AX55跑1000M光纖會打幾多折
加多隻或者換隻wifi6 做主機,呢隻轉做副機放房
今日換咗ax82u, 閂埋房門speedtest download speed由119mb變成482mb
個速度我覺得咁先叫正常
部機喺隔離嘅話都有機會跑足
AX1800 可以上800-900Mbps
普通公屋4人單位 會連2部手機同埋2部macbook
大家會唔會有咩推薦 用緊垃圾TPlink 一出消費卷即換新
想問53u, 55同56u其實分別大唔大
53u 冇aimesh
56u 有USB, ram/rom 多啲
大約700尺 村屋牆唔多 冇轉彎位 房開門都對廳
洗唔洗上三頻?定呢幾款都夠做
另外仲有另一層 但個層用緊ac1200都收到
依家ac1200 收緊咩速度
想提升大啲未買AX3000 機型
宜家ac1200 下載300尾 上載400中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞