Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
用緊啦好廢嘅?
其實我想知道佢係兩條光纖入同一個Modem再出一條Lan線?
定係兩條光纖兩個Modem兩條Lan線?

如果係一條2000嘅話最入門應該係AX86U
如果你之後電腦或者NAS要用得著嘅話應該要買兩個2.5G port 嘅router
佢有兩個線架 每條各出1000m
因為我本身放兩個Router 分開電腦同手機
但係我老豆依家話網速好慢
現過網上爬2X1000
只係2個獨立IP
如果同時間測速最多500+500比你
要2條1000不如申請2間公司好過
重點係就算我有硬件都冇得玩1000+1000變做2000
因為佢地個modem玩唔到
你依家Wi-Fi Speedtest幾多先?
多數係對面Server慢
咁係咪直接轉2500m 最好?
其實係
個MODEM太廢
用過伏左轉返普通1000算
暫時我覺得
申請2間唔同公司1000好D
因為我啱啱先續左約
唯一個辦法就係將2×1000轉成2500
我會咁樣睇
如果價錢相差唔太多嘅話
一條線2500會好過2條1000
因為2x1000 upload speed 上限係1000
2500 可以過1000
如果係用2500m 都係ax86u?
唔係咁簡單
你解決咗寬頻入嘅問題 未解決2.5G出嘅問題
因為我唔知你屋企嘅情況有啲咩裝置要用
如果你有電腦或者NAS要行2.5G 咁你就要加1個2.5嘅switch
即係你要搵一個router最少要有兩個2.5G port
例如 GT-AX6000

btw 升級玩2.5G 都要洗一嚿錢
其實全腥江嘅路由都係用共為,唔信自己檢查一下服務商提供之路由。
因為其實我只需要連一部有2.5G lan 電腦
其他都係用Wi-Fi
題外話
因為Asus router淨係支援 802.3ad 嘅WAN Aggregation 所以香港冇ISP可以玩到
如果得嘅話 你就可以用ax86u 解決到你個問題

再題外話
Qnap 個router 好似唔係行802.3ad制式
可以玩到2x1000 我都係睇YouTube有講
有分主副機 點解咁講?

用緊XT8
都係要一隻有2.5G wan + 2.5G lan 既router
姐係都係GT-AX6000
題外 已有 rb5009 諗緊買隻咩 switch 好 8port 2.5g最平好似係 tplink?但要玩2.5g ap 要用返injector /火牛要2.5+poe 好似冇入門嘢
平既2.5G switch 好似真係得tplink / qnap
2.5G ap 就netgear / linksys 都有,但好似係poe++ 供電
switch 冇咩所謂
我都係買tplink
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞