Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
冇得一齊Manage
未用過唔知可唔可以rbs40 就咁set做AP
MR7350 好啲
冇咩特別要求,又有lan
Rbk352夠用
兩隻MR7350都得
MX8400
換晒做MX8400 啦,難保RBR750 遲早一日又會好似你隻RBR40 咁死左你隻分機又係廢左
行有線backhaul 更加唔洗諗orbi 3頻,佢鎖5GHz2 你都係得雙頻用
Linksys 就MX5502 啦 行無線mesh AX5400 去分機點都好過ax1800
mx8400 可以有5ghz2 用
屋企電腦/ps5 全部都係行lan
得電話 ipad 嗰啲wifi
MX4200真係咁好?
定買XT8?
wired mesh 會放返5ghz2出嚟
比較平又百搭姐
XT8 兩件
森林買唔洗三千
咁mx4200 都係㗎
MX4200行唔洗三千
XT8行要成五千
咁你覺得 抵d咪揀xt8
我自己認為asus 功能係多d
linksys velop比較傻瓜簡單 冇咩野set/玩
都係高階機 性能上分別唔太大
細佬有個router既問題諗唔明想請教一下

我知道例如
AC1200 既router代表用5GHz制式wifi連接最高速率可以去到867Mb (如果該裝置係有2條接收天線)
AC1750就可以去到1300Mb (如果該裝置有3條接收天線)

但如果只係1000Mb家居寬頻, router用AC1750既話, 用5GHz wifi都可以去到1300Mb? (假設接收裝置係有3條接收天線)? 定係都只會去到寬頻上限1000Mb?
理論同實際係兩個分別
如果你有部iPhone 12/13去試Wi-Fi6嘅Router
最高平均值去到800左右
屋企個TPLINK重未壞 WIFI 同LAN 都有750UP 係咪唔洗換?
出街1000Mbps 上限
內網交換 wireless to wireless + wireless to lan 可以多過1000Mbps
不過Wi-Fi 理論上限係真係理論,實際去唔到咁多
Wi-Fi 6 160Mhz 會高過1000Mbps,所以高階機有2.5Gbps lan port
夠用冇問題未唔使
XT8係幾抵既, 不過森林買既XT8 有分主副機,要留意返
本身係廳用緊 ASUS AC86 電腦連落電視用AC68 USB. wifi 應付晒全屋
遲下想係房SET部電腦用, 諗住買多個ROUTER, 係咪可以做到MESH?
如果想當升級下廳個router.而廳果到時個轉返入房用有冇咩好推介, 麻煩晒.
不過aimesh成日都有D奇怪問題
mx8400
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞