Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
同當年ac68u vs n7000 正負評決定一切決撚左幾年都係平手一樣
想問下如果兩房單位 400尺
如果有兩面 牆既,隔住房同廳
用Asus ax1800係咪都夠
洗唔洗用到ax3000
見都係爭300$
唔該
我隻EA6350 都叫用到呢家先收皮, 幾日會無啦啦斷wifi
不過好耐之前聽人講話linksys 轉左公司差左
同埋佢得返3個RJ45 頭係後面有D難搞咁解, 其他望落好似真係唔錯
要功能揀asus
唔想理咁多就mx4200
mesh彈性大 規格靚 價錢合理 冇天線
如果未來wifi 7嘅velop都可以向下兼容返就真係一個好穩陣嘅選擇
另外mesh 令到router 有更高2手價值
要4個lan port 揀mr系列
唔洗玩Mesh, 大多數機我都係插線行, asus 感覺上嘛嘛, 雖然未用過
但一下跳去MR有D over筆直
mr7350 大約800-900咋啵
平過mx4200 wor
MR 我諗住係直上9600
定係mr7350其實同mx4200差唔多
通常屋企peak hour就4,5部手機, Apple TV, 兩部Mac mini, 一部Macbook, Nas咁樣行, 得手機同Macbook係行wifi其他插線
咁一定係mx4200 勁d
4天線同2天線嘅分別
但係你都唔多野行wifi 比mx4200慢d又接受到咪得
要平d但又4天線就 asus tuf ax3000
想再平就揀返ac wifi
價錢我預千中都得, wifi 速度唔好差太多, 謝最緊要係穩定就得
asus頭先望下部AX82u, 唔講D咩我淨係個樣都接受唔到
有得disable
300尺,唔需要考慮房間問題,一部機過
1500-2000左右,求推薦

我依家用緊牙石rt-ac88u
唔知係咪因為屋企愈嚟愈多機連wifi嘅關係
好似愈嚟愈慢reset過都係咁
2016用到依家,係咪係時候要換
外形靠你自己睇
你依家手機邊到收到 就大約係分機可以收到嘅位置
不過放廁所同廚房未免太癲
首先verify 下係咪真係慢先
88u 係上代嘅頂級 咁快壞就真係慘
有筆值又唔換牌子咪直接攻頂買返部2000左右嘅asus
mr7350好似都夠, 主力D機真係行lan線, 唔會唔夠用
定係加多少少上EA9350
如果放喺廚房都收到嘅話就冇問題
唔係嘅話可能要放廁所
不過其實你部主機移上少少,同廁所門口平排
咁樣可能廚房都收到
照計放大門口 廚房係會收得好左㗎啵
一係吊天拉條明線啦
呢方面俾唔到意見你
我自己用velop ac1300已經覺得好夠用
隨時捱到wifi 7
好既唔該曬你先
價錢千中就mx4200啦
唔好要天花線啦咁肉酸
試下大門口先啦咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞