Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
Dual band vs tri band
唔連lan建議MX4200
得-103dBm係接近冇訊號,依個情況下得10Mbps正常
所以先問你擺位&環境
謝謝司兄回覆
有冇人用緊linksys mr7350?
1000mb想轉呢隻
Keep 單得架啦
呢到唔少巴打都用
買external wifi
留名等評價保養同客服如何
買部再好啲做main 可以將來support 2.5gb plan

加埋ax88 做 aimesh node 可能已經全屋cover 哂,咁可以賣58u 走
Ax11000 都得嘅
我就用緊89x + 86u
香港好似未有gt-ax6000
我都冇10gb device, 純粹係Amazon 特價同想上 2.5gb plan 所以先咁買
姐係咩?
如果全屋都冇device可以用到wifi6..其實是咪放棄好?
未壞嘅咪等下先,2023年話會有WIFI7嘅產品出
又未壞 但好似開始唔穩定
之前搬左屋 好似有d位收得差左
換唔換好
觀塘有單放低機等電話再上去攞
去嘅時候佢問我有冇電話搵客服support,睇嚟佢哋預一般客都係打電話搵support唔得再上去整
而家用緊Netgear R7000P,
想問下如果換ASUS AX3000, 係咪WIFI接收會好D, 同埋快D?
我睇外國啲wifi6e 評測,連6GHz 4x4 160MHz 都係最多分機得1.5Gbps 左右
Notebook 如果可以換wifi card 既就買張ax200/210 換左佢,如果唔係就usb wifi 6 adapter
係 各位網友
依家用緊AX56U 而我部機既底板有WIFI 叫Intel® Wireless-AC 9260
隔差唔多2米
問題係打機有時會有幾下PACKET LOSS 打機體驗唔太好
有咩方法可以令佢穩定啲? 因為我玩比較COMPETITIVE既驚
應該買隻好啲既ROUTER換左原本個個?定係做AIMESH MODE?或者用MESH WIFI?
最簡單就買張ax200/210 換左佢,如果唔係就買多隻ax56u 做分機出lan 插你電腦
臨瞓前推一推先

追完post 之後發覺三頻應該無需要
想問咁多位巴打,係咪要wifi coverage穩定就買mesh 。Console, streaming煲劇嘅就買單頭?

2500budget 左右係咪ax86u 最適合?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞