Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
可以,用MX4200 做主機
啱啱買佐mx4200 已經分佐2.4同5g兩個ssid 都成日會跌落2.4速
最後索性off 佐2.4
以後唔撚買linksys 啲bug 多撚到
岩岩好奇望發現由46定47開始 ASUS AC86U已經唔係推薦list
想問係咪有咩發生左
我都有睇前面話其實唔係好關機事,
試左兩間isp.. 依家用好啲果間收 -103dBm左右,ping大約40ms,係咪叫做好差,真係冇概念
我嗰度-7x dbm
行到40幾mbps, 不過過咗fup, 可能慢咗
本身有一部mx5300做主機,用linksys內置嘅speed check,數據正常,有9xx Mbps (我用緊1000M寬頻)

但係加多咗部mx4200做node之後個speed check 就有啲問題,去到11xxxx Mbps

請問有冇人都係有同樣情況?

分左2.4G 5G ssid 連住5G 點會跌落2.4G, 係咪你連過2.4G 冇disable auto join
有講主力係推介wifi6 router
應該係bug 左,我MX5300 都係咁
真係 我2.4無連過 但部電腦間唔中測速跌到得幾十 之後我熄撚佐2.4就無事了
iphone ipad 無跌過落2.4⋯⋯
會唔會係撞channel 先突然跌到咁慢?我分晒ssid 2.4G 連住智能家居裝置冇熄,仲屎忽痕speedtest 試過過100Mbps
唉 我都唔知呀 已經用緊最新fw
-103dBm 係好差,10Mbps正常,唔係部機問題
有冇得搬去窗口啊?或者放上天台附近
不如你講吓擺放位置同埋附近環境先
原來買wifi 6router都要d device support到先得...
舊notebook電話都唔得
唔知換唔換好仲...
未壞咗先換囉
反正手機電腦遲早都會換
但咁早買 但用唔到wifi6
宜家用緊r7000 想換mr9600? 或者其他
呢隻咪兩個 講真我覺得呢隻算係咁 牙石溢價就梗 不過都係得佢出呢啲打爆晒spec嘅無線mesh 有筆直有需要咪去馬
我試左唔知點解唔得啊,主機係ax4200,.
明明已經factory reset 左部ac2200
但extend node 果陣搵唔到部 ac2200 係咁紅燈(already setup?!)
但抆左隻ax4200再直駁番ac2200 睇。。。其實乜都已經 reset 哂
用佢app 入面channel finder 試一試,或者入web ui 自己改下channel
想問問咁多位巴打
Linksys係咪一定要上網登記保養?
啱啱買咗2隻MX4200,諗住登記返但完全login唔到佢個website…
如果淨係keep單同埋佢包裝紙上邊個貼紙得唔得?
Linksys ax5400定Linksys ax4200好,價錢差少少,想知有咩分別。分機唔會連lan
10Mbps都正常咩?因為我成日見啲人post都去到百幾二百,講緊小弟係用5G 定係指-103dBm所以得出10Mbps係正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞