Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
今日刷左最新 想問禁廣告要用大陸果啲版本先得
咁係咪應該買4200
但睇D youtube channel又冇講Dual Band好唔好......
$1500依家有咩選拿消費卷換
用緊netgear r7000 個5g wifi 成撚日傻
有冇其他router 推介
好似384係最stable
刷Merlin firmware會好好多
屋企有隻MR9600擺廳,但尾房閂咗門之後收得一格,想買隻細細隻嘅擺房做Mesh, 有咩選擇?
上網睇話linksys 穿牆力一般

定係ax4200 / 5400 已經改善左?
其實去到最top嘅機種,部部都大同小異
穿牆力太抽象
發射功率限制咗,其實轉美國就會好好多
好, 咁試下搶平貨試一部先
唔想用中國嘢所以換咗隻router但係一睇連modem都係華為想問可唔可以自己換modem?
唔可以
後面backbone全部都係華為啦冇得驚
唔介意
但原則唔係應該有新買新
但新反而得dual band
請問村屋兩上下兩層係唔係用homeplug最好?
homeplug會推薦用邊隻?
禁廣告就唔知了
無搞過呢啲
不過勝在夠穩定
基本上無咩點需要reboot
有咩玩推介
mx4200 係咪可以買住一個先,唔夠力先買多個做mesh?
可以
拉線最好.homeplug受電線影響大.你倆層同一組電箱先有效
齋講mesh功能,mx4200 係咪好過 Asus ZenWifi XT8?
有人測試過話linksys 過左node下載速度都唔會點受影響,其它牌子的mesh無佢咁勁 係咪真的?
mx4200好大舊又無custom firmware,有少少卻步...
吊,點解兩個對比test結果可以咁唔一致?
一個話linksys好好多,另一個就唔係咁講

https://today.line.me/hk/v2/article/1zzR6m

https://www.pcmag.com/reviews/linksys-velop-ax4200-tri-band-mesh-wi-fi-6-system-mx12600
我刷左個網最新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞