Router路由器 集中討論區(50) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
qhora 301w/日本buffalo wxr5950ax12 同埋支牌
支牌已經下放2.5g port 可以睇下今年其他廠會唔會跟
平啲可以考慮買2.5g switch 咁單頭型號都可以考慮 例如Rax120(刷merlin=ax89x) 或者自己砌
不過如果個port高過2.5G留意返係咪multi Gig
單頭2.5router只適合係兩條1000寬頻用隻wan變2000 正路要用個2.5 去switch

如果係直入一條2000寬頻就一定要兩頭2.5port
我有冇理解錯
我冇諗清楚 ignore單頭呢part 唔介意分開wifi功能的話可以睇埋純router

單頭一般都有雙lan用 雙lan出switch/device就得 不過雙lan都食唔足2.5g
仲有高階玩法router on a stick 一條線做晒wan/lan出入 不過原廠firmware做唔到 同埋加埋5G我都未見過人咁玩 損耗幾多唔清楚
都可行嘅 不過唔容易
尋日買左新router mx5501 但出現左個情況想請教下

A lan線 上面寫住
Invax data cable cat 5 UTP 26 AWP

B lan 線 上面寫住
OTP 4pair cat 6 flat data cable. 紫色果條

請問點解會咁?

另外想問 94Mbps 既wifi範圍會唔會細過900Mbps?
還是速度同範圍是沒關係的?
Thx
200夠用有突啦喎
有冇巴打知道ax3000係咪可以有線mesh ?
我覺得好慢 特別download game果陣
有d懷疑你case 1係流的
cat5 cable suppose個 rated speed係100mbps 極短距離底下都係好難衝破呢個速度 所以有600mbps 有d怪
至於條b 線可能係case 1 / 2有唔同扭法整鬆左某d線芯 令佢降到變cat 5
速度同範圍冇關係
200mbps = 25MBps啦喎
aimesh 可以
A lan 線換左佢啦,你買隻MX5501 咪有一條cat5e, 加埋條紫色cat6 咪解決晒
如果真係因為隔音棉既關係其實換ax3000 都唔會快好多,最多都可能3xxMbps 咁上下
一條做晒出入咪又係要2.5G switch 玩vlan
岩 無理解錯
用緊AX4200 + HKT 1000mb,想知點解上下載得9x mbps既?

Check 下lan 線有冇問題先,呢個速度好大機會落左行100Mbps
係 單頭一定要搭多部㗎啦 switch唔難set 係家用router比較麻煩
router set好white list應該無咩嘢掛
真係條lan線出事,換過第二條cat6 去返7xx mbps
冇伏
正價都大把人買
600$點會伏
緊係有伏啦屌 1300都大把人買既野 就算執笠清貨都唔會賣600啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞